Новини
9 Квітня 2020
854

WSJ: Суверенний фонд Саудівської Аравії PIF викупив акції чотирьох нафтових компаній на $1 мільярд

Ер-Ріяд для купівлі акцій скористався зниженням котирувань через пандемію коронавірусу та падіння цін на нафту

Фото: alriyadh.com

Суверенний фонд Саудівської Аравії Public Investment Fund (PIF) викупив акції чотирьох нафтогазових європейських компаній на суму близько $1 млрд, повідомляє The Wall Street Journal (WSJ) з посиланням на джерела, що знайомі з обставинами угод.

За їх словами, в останні тижні PIF придбав акції англо-голландської Royal Dutch Shell, норвезької Equinor, італійської Eni та французької Total. “Саудити й надалі скуповуватимуть акції”, – вважають джерела WSJ.

За даними видання, фонд придбав близько 14,5 млн акцій Equinor за $200 млн і його частка в компанії тепер становить 3,4%. У Royal Dutch Shell частка PIF досягла 2,17%, у Total – 1,87%, в Eni – 0,49%. “Ер-Ріяд скуповує акції, скориставшись зниженням котирувань через пандемію коронавірусу й падінням цін на нафту”, – зазначає видання.

І додає, що з початку 2019 року акції Equinor втратили в ціні 23%, Royal Dutch Shell – 35%, Total – 31%, а Eni – 33%. Своєю чергою барель нафти марки Brent подешевшав у поточному році на 52%.

PIF – найбільший суверенний фонд Саудівський Аравії, що був створений в 1971 році для стимулювання виключно власної економіки. З 2016 року наслідний принц Мухаммад ібн Салман анонсував програму економічних реформ Saudi Vision-2030. Відповідно до якої, PIF повинен стати найбільшим суверенним фондом у світі з активами $2 трлн й інвестиціями по всьому світу. Фонд фінансує десятки проєктів у великих країнах світу.

Раніше Investory News писали, що через падіння цін на нафту Саудівська Аравія почала скорочувати витрати бюджету поточного року. За словами міністра фінансів Мухаммед аль-Джадаана, наразі постраждали найменш значущі статті, які втратили фінансування на 50 млрд реалів ($13,32 млрд). У сукупності ця сума становить менш як 5% бюджету.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram