Новини
27 Березня 2020
879

WSJ: Країни Європи та США відмовляються від саудівської нафти

Тим часом ціни на нафту зростають на фоні обіцянки урядів вкласти значні суми у подолання економічної кризи

У США та Європі велика частина нафтопереробних заводів відмовляються купувати у Саудівській Аравії додаткові обсяги нафти за зниженими цінами. Тим часом Російській Федерації вдалося перенаправити свої сировинні поставки до Китаю: там попит поступово відновлюється, повідомляє  The Wall Street Journal з посиланням на власні джерела.

“На фоні зниження попиту на нафту в країнах Європи та США Ер-Ріяд досить складно знайти нових покупців своєї сировини на цих ринках”, – зазначив виданню співрозмовники з-поміж саудівських офіційних осіб і представників бізнесу.

І додав, що наразі покупці нафти почали стикатися з проблемою нестачі сховищ: їм стало складніше купувати додаткові обсяги. “Скорочення цін Саудівською Аравією було направлено безпосередньо на завоювання російської частки ринку, особливо в деяких країнах Європи. Однак, як зазначають трейдери, Росії вдалося перенаправити європейські поставки в Китай, де попит повільно відновлюється”, – пише видання.

Крім того зазначає, що попит на саудівську нафту знизився на фоні поширення коронавірусу в Індії. “Загалом компанії королівства сильніше знижуватимуть ціни на нафту у квітні, щоб зберегти конкурентоспроможність на ринках Європи”, – зазначає видання. І додає, що наразі знизився попит і на нафту, що видобувається в Об’єднаних Арабських Еміратах.

Тим часом, у п’ятницю, 27 березня, ціни на нафту зростають. Так, нафта марки Brent подорожчала на 0,8%, до 26,56 $/барель. Вартість американської нафти WTI зросла на 1,9%, до $23,02.

Як зазначає Reuters, такій тенденції посприяли обіцянки урядів всього світу вкласти величезні суми, а також вжити інші заходи щодо обмеження економічних наслідків пандемії коронавірусу, попри побоювання, що спалах обвалить попит на нафту.

“Лідери G20 найбільших економік пообіцяли вкласти понад $5 трлн у світову економіку, щоб обмежити втрати робочих місць і доходів від коронавірусу та зробити все можливе, щоб подолати пандемію”, – пише видання.

При цьому глава Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) Фатіх Біроль заявив, що попит на нафту може знизитися на 20%, оскільки 3 млрд осіб перебувають в ізоляції через коронавірус. “У результаті ми можемо побачити в якийсь момент цього року зниження попиту, як деякі кажуть, приблизно на 20 млн барелів на добу”, – наголосив він.

І нагадав, що минулого року світовий попит на нафту становив 100 млн барелів на добу. “Попри величезне погіршення попиту, пропозиція нафти, як очікується, зросте ще на 3 млн барелів на добу в рамках боротьби за частку ринку Саудівської Аравії з Росією”, – зазначив глава відомства.

Раніше Investory News писали, що через падіння цін на нафту Саудівська Аравія почала скорочувати витрати бюджету поточного року. Наразі постраждали найменш значущі статті, які втратили фінансування на 50 млрд реалів ($13,32 млрд), у сукупності ця сума становить менш як 5% бюджету.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram