Новини
4 Жовтня 2021
636

WSJ: Apple не створила жодної гри, але заробила на іграх більше за інші компанії

Близько 88% доходу припадає всього лише на 6% гравців з App Store

Фото: Tecnoversia

Apple у 2019 році заробила на відеоіграх більше, ніж Microsoft, Nintendo, Activision і Sony разом узяті, підрахувало видання The Wall Street Journal. Компанія заробляє на цьому ринку двічі: спочатку отримуючи комісію від розробників, які платять за можливість завантажити гри в App Store, а потім від геймерів, які їх звантажують.

Всупереч тому, що сама Apple не займається розробкою ігор, компанія отримує комісію від розробників ігор, які користувачі звантажують через App Store. За даними Sensor Tower, у 2020 році користувачі з усього світу витратили близько $45 млрд на ігри з App Store.

При цьому найбільшим ринком є ​​Китай, на нього припадає 31% від загальної виручки, далі йдуть США — 26%. Виручка Apple на цьому ринку у 2020 році становила $13,5 млрд, або 5% від загального обороту в $275 млрд. Половину виручки компанія як і раніше отримує від продажів iPhone, повідомляє видання.

Крім цього, близько 88% доходу припадає всього лише на 6% гравців з App Store. В середньому вони витрачають понад $750 на рік. До того ж 1% найбільших геймерів витрачають в середньому $2,7 тис.

Згідно з прогнозами експертів консалтингової компанії Activate Inc., ринок відеоігор до 2024 року становитиме $198 млрд. Це вдвічі більше, ніж було у 2016 році. Велика частина прибутку галузі — близько $103 млрд — припадатиме на мобільні відеоігри.

Однак тепер над Apple нависло дві загрози, пише видання. Перша — прагнення американських і європейських регуляторів знизити монополію Apple на ринку. Одним із приводів для цього послужив позов від розробника ігор Epic у 2020 році: компанія звинуватила Apple в придушенні конкуренції.

Друга потенційна загроза — новий закон в Китаї, що обмежує час, який діти можуть проводити за відеоіграми. Для Apple цей закон вкрай невигідний, оскільки три з п’яти найбільш популярних ігор в App Store припадають на КНР, при цьому головна з них, “Honor of Kings” від Tencent, за оцінкою Sensor Tower, принесла Apple прибуток обсягом $2,5 млрд.

Нагадаємо, інвестори вклали у Discord (месенджер, популярний у спільноті геймерів) $500 млн і оцінили його у $15 млрд. Ринкова оцінка компанії виявилася удвічі більше показника минулого інвестиційного раунду в грудні 2020 року ($7,3 млрд).

Як писали раніше Investory News, більшість українських геймдев-фахівців — чоловіки (70,2%). 41% з цих працівників — це фахівці рівня middle. Про заробітну плату й популярні спеціальності у цій сфері читайте за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram