Новини
19 Червня 2021
821

Вперше у світі: В естонському місті Тарту запустять безпілотні шаттли на водневому паливі

Безпілотник являє собою мікроавтобус, розрахований на шість осіб

Влада Естонії схвалила використання на громадських дорогах безпілотного шаттла, що працює на водневому паливі. Як пише агентство ERR, це перший такий випадок у світі.

Шаттл, розроблений компанією Auve Tech у співпраці з Тартуським університетом, з’явиться на вулицях Тарту 5 липня. В його салоні не буде оператора — контроль над транспортним засобом здійснюється віддалено.

Безпілотник являє собою мікроавтобус, в якому можуть поміститися шість пасажирів. Компанія позиціонує його як “транспорт останнього кілометра” для перевезення людей на невеликі відстані до їхніх домівок від великих міських транспортних вузлів.

Генеральний директор Auve Tech Йоханес Мосс в коментарі ERR окремо наголосив на важливості використання водневого транспорту для навколишнього середовища як екологічно чистої заміни особистим автомобілям.

Мосс зазначив, що при роботі електродвигуна на водневому паливі, що викидається в атмосфер, побічними продуктами є тільки водяні випаровування і теплова енергія.

Стартап Auve Tech був заснований у 2017 році. Першою серійною моделлю, розробленою і випущеною компанією, став восьмимісний безпілотний електробус Iseauto. З кінця 2020 року Iseauto в рамках пілотного проєкту експлуатується в грецькому місті Ламія.

Нагадаємо, Нідерланди, де розташований один із головних хабів з торгівлі природним газом у світі TTF, виношують концепцію створення біржі водню — проєкт вже отримав назву HyXchange. Вона може стати каталізатором розвитку ринку кліматично нейтрального водню.

А от у Республіці Корея набрав чинності перший у світі закон, який регулює інфраструктуру водневого палива. Новий захід посилить безпеку та швидкість розробок з впровадження нового ресурсу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram