Новини
16 Червня 2021
955

У Нідерландах планують створити біржу водню

Вона може стати каталізатором розвитку ринку кліматично нейтрального водню

Нідерланди, де розташований один із головних хабів з торгівлі природним газом у світі TTF, виношують концепцію створення біржі водню — проєкт вже отримав назву HyXchange.

Національна газова компанія Gasunie повідомила про деякі висновки з дослідження, яке підготував, зокрема, на її замовлення Берт ден Ауден — колишній директор Енергетичної біржі Нідерландів.

Згідно з висновками експерта, для практичної організації водневої біржі необхідна сертифікація, створення спотового ринку (на початку імітаційного), індексу цін, механізмів для балансування фізичних обсягів і зберігання водню.

Gasunie разом з іншими авторами ініціативи (адміністрації портів країни та учасники ринку) вірять, що біржа H2 слідом за електрикою та газом може послужити каталізатором розвитку ринку кліматично нейтрального водню.

Автори концепції бачать транспортування водню різних способів отримання (і “зеленого”, й іншого низьковуглецевого Н2) в одній мережі, як у випадку з електроенергією або газом. Але його додана вартість для споживачів збережеться завдяки сертифікації.

В індексі цін на водень передбачається врахувати метод його виробництва і ступінь досягнутого скорочення викидів CO2.

Нагадаємо, у Республіці Корея набрав чинності перший у світі закон, який регулює інфраструктуру водневого палива. Новий захід посилить безпеку та швидкість розробок з впровадження нового ресурсу, головне завдання закону — створити повноцінну й підзвітну інфраструктуру для водневого палива. Торік країна посіла перше місце за продажами автомобілів з водневим двигуном.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram