Новини
12 Квітня 2019
867

Впав з місяця: Ізраїльський космічний корабель розірвало на шматки

Ізраїль не став четвертою країною після Росії, США та Китаю, які відправили на Місяць свій посадковий апарат

В четвер, 11 квітня, ізраїльський космічний корабель Beresheet всього за декілька хвилин до здійснення посадки зазнав невдачі. Спроба стати першим недержавним космічним апаратом на Місяці не вдалася, передає Associated Press.

Видання зазначає, що космічний корабель втратив зв’язок з наземним управлінням під час його остаточного зниження. Через кілька секунд місія була оголошена невдалою.

“Ми безумовно зазнали аварії на поверхні Місяця”, – зазначив Офер Дорон з ізраїльської аерокосмічної промисловості.

І додав, що двигун Beresheet вимкнувся незадовго до посадки. “Вчені намагаються з’ясувати причину. Місяцехід був розкиданий по шматочках на посадковому майданчику”, – розповів Офер Дорон.

Незважаючи на невдачу, Дорон назвав місію “дивовижним успіхом” щодо досягнення Місяця і успішного наближення до нього.

“На сьогодні це самий маленький і найдешевший космічний корабель, який коли-небудь потрапляв на Місяць”, – сказав він. Beresheet був розміром з пральну машину – мав форму круглого столу висотою близько 1,5 метра з чотирма ніжками з вуглеволокна і важив менше 600 кг.

Як зазначив прем’єр-міністр Беньямін Нетаньягу, Ізраїль спробує ще раз.

“Ми досягли Місяця, але хочемо приземлитися більш комфортно, і це станеться наступного разу”, – впевнений він.

Про повторну спробу запуску повідомив і президент Ізраїлю Реувен Рівлін. “Ми захоплені чудовими людьми, які доставили космічний корабель на Місяць. Правда, не так, як ми сподівалися, але ми доб’ємося успіху в кінці”, – повідомив президент.

В свою чергу глава НАСА Джим Брайденстайн прокоментував, що шкодує про невдалу спробу місії. “Але я не сумніваюся, що Ізраїль і SpaceIL будуть продовжувати дослідження, і я з нетерпінням чекаю святкування їх майбутніх досягнень”, – підкреслив він.

Нагадаємо, в кінці лютого перший ізраїльський космічний зонд Beresheet відправився з космодрому на мисі Канаверал (США). Унікальність місії в тому, що в разі успіху, Beresheet мав стати першим приватним космічним апаратом, що приземлився на Місяць.

Космічний зонд було розроблено і вироблено ізраїльською некомерційною організацією SpaceIL – що була створена для участі в Lunar X Prize – конкурсі від компанії Google в 2007 році. Приз в $30 млн мала отримати команда, яка протягом п’яти років розробить і відправить на Місяць космічний апарат. Однак учасники не вклалися в зазначений термін, тому премії не вручили нікому.

SpaceIL продовжила роботу над своїм проектом, що був профінансований за рахунок приватних пожертвувань. Найбільше – $40 млн – вклав ізраїльський мільярдер Морріс Кан (став президентом SpaceIL).

Загалом будівництво космічного корабля обійшлося в $100 млн. Це зробило його найдешевшим космічним зондом в історії.

Раніше Investory News повідомляли, 22 лютого ізраїльський стартап SpaceIL запустить перший приватний місяцехід Beresheet за допомогою ракети Ілона Маска Falcon 9.

NASA довірив SpaceX відправити у тестовий політ Crew Dragon. Агентство виділило компанії SpaceX $2,6 млрд на створення засобів доставки американських астронавтів на МКС.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram