Новини
30 Березня 2021
705

Володимир Зеленський та світові лідери закликають країни підписати Міжнародний договір про пандемію

Тим часом AstraZeneca перейменувала вакцину від коронавірусу

Президент України Володимир Зеленський разом з низкою лідерів інших країн закликав світову спільноту підписати Міжнародний договір про пандемію, який дозволить облаштувати спільну міжнародну архітектуру охорони здоров’я і розв’язати проблему ізоляції держав одну від одної.

Як повідомляється в комюніке щодо договору, оприлюдненому на сайті президента у вівторок, 30 березня, такий документ також дозволить людству підготуватися до пандемій, які очікують нас у майбутньому.

“Жоден уряд чи багатостороннє агентство не можуть впоратися з цією загрозою поодинці. Питання не в тому, чи це буде, а в тому, коли. Разом ми повинні бути більш підготовленими, щоб прогнозувати, запобігати, виявляти, оцінювати та ефективно реагувати на пандемії, забезпечуючи високий рівень координації. Пандемія COVID-19 стала різким і болючим нагадуванням про те, що ніхто не є у безпеці, поки всі не будуть у безпеці”, — йдеться в комюніке.

У ньому також наголошується, що його підписанти прагнуть забезпечити загальний і рівноправний доступ до безпечних, ефективних і недорогих вакцин, ліків і засобів діагностики для боротьби з цією та майбутніми пандеміями, оскільки “імунізація є глобальним суспільним благом, і потрібно буде якомога швидше здійснювати розробку, виробництво і впровадження вакцин”.

“Саме з цією метою була заснована міжнародна програма Access to COVID-19 Tools Accelerator (ACT-A) для сприяння рівному доступу до тестів, лікування й вакцин і підтримки систем охорони здоров’я в усьому світі. ACT-A вже досягла результатів у багатьох аспектах, але рівного доступу досягти поки не вдалося. Ми можемо зробити більше для забезпечення глобального доступу”, — зазначають світові лідери.

Вони підкреслюють, що всім країнам необхідно почати спільну роботу над новим міжнародним договором про готовність до пандемії та реагування на неї.

“Таке відновлене колективне зобов’язання стане важливою віхою у посиленні готовності до пандемії на найвищому політичному рівні. Договір буде заснований на Статуті Всесвітньої організації охорони здоров’я та, із залученням ключових організацій у цій сфері, підтримуватиме принцип “здоров’я для всіх”. Наявні інструменти світової охорони здоров’я, особливо Міжнародні медико-санітарні правила, стануть основою такого договору, забезпечуючи міцне та перевірене підґрунтя, яке ми зможемо розбудовувати та вдосконалювати”, — йдеться у документі.

Зазначається, що основною метою договору буде заохочення загальнодержавного підходу й участі всього суспільства, зміцнення національних, регіональних і глобальних можливостей і стійкості до майбутніх пандемій.

Це включає значне розширення міжнародного співробітництва для поліпшення, наприклад, систем оповіщення, обміну даними, досліджень і місцевого, регіонального та глобального виробництва і поширення медичних засобів протидії та заходи щодо забезпечення громадського здоров’я, таких як вакцини, ліки, засоби діагностики та засоби індивідуального захисту.

Документ також повинен включати визнання підходу “Єдине здоров’я”, який пов’язує здоров’я людей і тварин з нашою планетою. Крім того, такий документ повинен привести до більшої взаємної підзвітності та спільної відповідальності, прозорості та співпраці у межах міжнародної системи з її правилами та нормами.

“Для досягнення цієї мети ми будемо працювати з главами держав і урядів у всьому світі та з усіма зацікавленими сторонами, включно з громадянським суспільством і приватним сектором. Ми впевнені, що нашим обов’язком як керівників держав і міжнародних організацій є забезпечення засвоєння світом уроків пандемії COVID-19”, — підкреслюється в оприлюдненому комюніке.

Свої підписи під ним залишили президент України Володимир Зеленський, прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, прем’єр-міністр Португалії Антоніу Луїс Сантуш да Кошта, президент Європейської ради Шарль Мішель, прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес, президенти Сербії, ПАР, Тунісу, Індонезії та лідери низки інших держав, а також генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Гебреесус.

Сьогодні також стало відомо, в що вакцина AstraZeneca, постачання якої припинені у багатьох країнах, отримала нову назву. Її перейменували у Vaxzevria, повідомляється на сайті Агентства медичних продуктів Швеції. Регулятор підкреслив, що зміна назви не несе за собою змін інших параметрів препарату. При цьому маркування та пакування нового засобу може відрізнятися.

Як писали раніше Investory News, найближчим часом в межах глобальної програми COVAX очікуються поставки в Україну 300 тис. доз вакцини AstraZeneca і 117 тис. доз — Pfizer, вакцинація другою дозою почнеться з кінця травня.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram