Новини
28 Січня 2021
812

Виторг світових гігантів: Перший річний прибуток Tesla та рекордні $100 мільярдів Apple

Найсильніше зросли продажі навушників і годинників яблучної компанії, електрокари Маска мали великий попит у Китаї

Tesla відзвітувала про чистий прибуток у $270 млн у четвертому кварталі 2020 року. Вперше у своїй історії компанія не зафіксувала збитків протягом року. Сумарний чистий прибуток компанії торік склав $721 млрд проти чистого збитку в $862 млн 2019 року. Виторг за четвертий квартал склав $10,7 млрд, а сумарний дохід за весь рік — $31,5 млрд, свідчать дані звіту.

Також, від продажу автомобілів виторг досяг $9,31 млрд на фоні випуску нового кроссовера-позашляховика Model Y, а також через зростання продажів у Китаї, від виробництва і зберігання енергії — $752 млн, а від послуг — до $678 млн.

Проте опубліковані в середу, 27 січня, результати виявилися нижчими за очікування, пише CNBC. Крім того, інвестори очікували, що компанія назве нову амбітну мету щодо постачання автомобілів. Однак цього не сталося: Tesla лише повідомила, що в перспективі декількох років планує вийти на середньорічні темпи зростання постачання в 50%.

У четвертому кварталі Tesla поставила 180 570 автомобілів, що стало квартальним рекордом. Але до своєї мети на 2020 рік — поставити півмільйона машин — компанія трохи не дотягнула: за весь рік компанія поставила 499 550 автомобілів.

Акції компанії після публікації результатів впали на 5%. Статок гендиректора Tesla Ілона Маска скоротився на $3,7 млрд — до $186,6 млрд, випливає з рейтингу Forbes Real-Time, який оновлюється в режимі реального часу.

Apple відзвітувала про черговий квартал фінансового року (тривав до 26 грудня 2020 року). Чистий прибуток компанії збільшився з $22,2 млрд до $28,8 млрд, повідомляється на сайті компанії.

Дохід за квартал склав $111,4 млрд, що на 21% більше проти аналогічного періоду минулого року, встановивши рекорд за всю історію компанії.

Чистий прибуток на акцію за квартал склав $1,68, збільшившись на 35%. Міжнародні продажі склали 64% від квартального доходу.

“Показники нашого бізнесу були забезпечені двозначним зростанням в кожній категорії продуктів, що призвело до рекордних показників виторгу в кожному з наших географічних сегментів і рекордно високих показників для нашої бази активних пристроїв користувачів”, — пояснив фінансовий директор Apple Лука Маестро.

Число активних пристроїв Apple досягла 1,65 млрд, як розповів агентству Reuters гендиректор Apple Тім Кук, рік тому було 1,5 млрд пристроїв. Найсильнішим ринком для iPhone став Китай, там продажі збільшилися на 57% до $21,31 млрд. Продажі Mac за квартал склали $8,68 млрд, виторг від IPad — $8,44 млрд.

За підсумками Рада директорів корпорації оголосила про виплату чинним акціонерам дивідендів обсягом $0,205 на акцію.

Частка міжнародних продажів компанії за підсумками кварталу склала 64%. Ринкова капіталізація компанії становить майже $2,4 трлн.

Нагадаємо, у новому рейтингу найдорожчих брендів світу Brand Finance Global 500 на першому місці вперше з 2016 року опинився Apple, який експерти оцінили у $263,4 млрд. Серед неамериканських представників у першій п’ятірці — південнокорейський Samsung.

Investory News дізналися, що означають назви автомобілів Tesla. Адже Ілон Маск нічого не робить просто так і цей принцип стосується іменування моделей електромобілів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram