Новини
28 Квітня 2021
789

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про фінансові послуги та компанії

Документ регулюватиме й такий сегмент ринку як ломбарди

Верховна Рада України на позачерговому засіданні у вівторок, 27 квітня, ухвалила за основу законопроєкт №5065 про фінансові послуги та фінансові компанії. За відповідне рішення проголосувало 247 народних депутатів.

Як раніше пояснювали в НБУ, документ встановлює межі для всіх фінпослуг в Україні та єдині базові підходи до регулювання та захисту прав споживачів. Крім того, він містить норми щодо регулювання менш ризикового сегмента фінансових установ: фінансових компаній та ломбардів.

І визначає два типи послуг: фінансові та супровідні. До перших належатимуть страхування та перестрахування; надання коштів у кредит; залучення коштів, що підлягають поверненню; фінансовий лізинг; факторинг; надання гарантій; торгівля валютними цінностями; фінансові платіжні послуги; послуги на ринках капіталу; послуги у сфері накопичувального пенсійного забезпечення.

До другого виду — послуги агентів та брокерів, а також допоміжні послуги (інформаційні, інкасаторські, бюро кредитних історій). Фінпослуги вимагатимуть обов’язкової ліцензії, тоді як допоміжні — лише реєстрації.

Також законопроєкт передбачає введення ризик-орієнтованого підходу до нагляду фінустанов залежно від розміру, значимості, складності бізнес-моделі та індивідуального рівня ризику фінансової установи.

Наразі чинним є закон “Про фінансові послуги та державне регулювання ринку фінансових послуг”, який було ухвалено 2001 року й відтоді комплексно не переглядався.

Нагадаємо, наприкінці квітня Нацбанк затвердив вимоги до структур власності надавачів небанківських фінансових послуг і визначив чіткі критерії їхньої прозорості.

Крім того нещодавно в НБУ затвердили тимчасові умови для отримання ліцензій небанківськими фінустановами.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram