Новини
28 Квітня 2021
787

Верховна Рада схвалила зміни до Земельного кодексу

Таким чином, затверджено передачу земель, що знаходяться в держвласності, в комунальну власність

Верховна Рада України (ВРУ) схвалила зміни до Земельного кодексу та інших законів щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин. За відповідний законопроєкт №2194 у другому читанні й в цілому проголосувало 284 народних депутатів.

Закон передбачає:

• реформування системи управління у сфері земельних відносин та зняття штучних обмежень господарської діяльності для спрощення доступу до земельних ресурсів населення та бізнесу, скасування зайвих дозволів і дублювання процедур перевірки документації із землеустрою;

• запровадження незалежного контролю документації із землеустрою через громадську експертизу або рецензування;

• надання відомостей документації із землеустрою статусу публічних, відкритих і загальнодоступних даних;

• інтеграцію та уніфікацію землевпорядної, топографо-геодезичної та картографічної діяльності;

• запровадження страхування професійної відповідальності виконавців робіт із землеустрою як альтернативи державному контролю;

• зменшення вартості робіт і тривалості часу, що витрачається на виконання процедур, пов’язаних з проведенням землеустрою;

• зменшення ризиків хабарництва та корупції.

Згідно із Законом, скасовуються вимоги щодо цільового використання земель сільськогосподарського призначення. Зміна цільового призначення земельних ділянок, що не належать до державної чи комунальної власності, здійснюється сільською, селищною, міською радою.

“Земельні ділянки сільськогосподарського призначення, отримані у спадщину юридичними особами, які відповідно до Земельного кодексу не можуть набувати їх у власність, підлягають відчуженню протягом одного року”, — йдеться в документі.

Площа земельної ділянки, що надається громадянину в оренду для городництва, не може перевищувати 0,6 га.

Земельні ділянки сільськогосподарського призначення приватної власності можуть бути відчужені лише за договорами купівлі-продажу, дарування, довічного утримання, спадкового договору, міни, шляхом внесення до статутного (складеного) капіталу чи шляхом звернення стягнення на них.

Щодо порядку вилучення земельних ділянок із постійного користування. Земельні ділянки, надані у постійне користування із земель державної та комунальної власності, можуть вилучатися для суспільних та інших потреб за рішенням органів, які здійснюють розпорядження земельними ділянками відповідно до їх повноважень.

Органи місцевого самоврядування вирішують земельні спори у межах території територіальних громад щодо меж земельних ділянок, які перебувають у власності й користуванні громадян, обмежень у використанні земель і земельних сервітутів, додержання громадянами правил добросусідства, а також спори щодо розмежування меж районів у містах.

Нагадаємо, найближчим часом в Україні з’явиться Єдиний геопортал відкритих даних, куди увійдуть відомості про земельні, водні, лісові ресурси, власників землі тощо.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram