Новини
16 Грудня 2020
628

Верховна Рада прийняла закон про електронні комунікації

Також у державному бюджеті України на цифровізацію на 2021 рік виділено 1,8 мільярда гривень

Верховна Рада України (ВРУ) прийняла закон №3014 “Про електронні комунікації”, який був доопрацьований з урахуванням пропозицій президента Володимира Зеленського.

За ухвалення відповідного законопроекту в цілому проголосувало 228 народних депутатів при мінімально необхідних 226 голосах.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, закон був розроблений в рамках виконання угоди про асоціацію з ЄС і покликаний оновити правове регулювання сфери електронних комунікацій і радіочастотного спектра, визнавши при цьому, закони “Про телекомунікації” та “Про радіочастотний ресурс України”, що втратили чинність.

Таким чином, законом увесь цифровий зв’язок (зокрема телефонний, бездротовий та дротовий інтернет-доступ) віднесений до сфери електронних комунікацій.

Закон вводить принцип технологічної нейтральності: за цим принципом, застосування закону має бути максимально незалежним від технологій, які використовуються. Такий принцип дозволяє мобільним операторам використовувати частоти, на які вони купили ліцензії, для будь-якої технології зв’язку.

Держава також визнає інтернет універсальною послугою і зобов’язується забезпечувати до нього доступ у тих регіонах, де самі оператори не змогли цього зробити.

Документом серед іншого передбачено штрафи за спам обсягом від 1,7 тис. до 8,5 тис. грн, можливість купувати телеком-послуги не в “пакетах”, а також право споживача знати про мінімальну та максимальну швидкість фіксованого або мобільного інтернету, за який платить абонент.

При цьому закон зберігає право отримувати телеком-послуги анонімно, а також не надає держорганам права регулювати інтернет-трафік. Однак Кабміну надаються повноваження встановлювати порядок тимчасового обмеження послуг у районі проведення антитерористичної операції.

У державному бюджеті України на 2021 рік, який Верховна Рада України (ВРУ) прийняла 15 грудня, на цифровізацію виділено 1,8 млрд грн, повідомляє прес-служба Міністерства цифрової трансформації України.

За даними Мінцифри, 340 млн грн буде направлено на:

• розвиток мобільного додатку та порталу “Дія” (зацифрування 200 найпопулярніших держпослуг для громадян і бізнесу);

• розвиток базових державних реєстрів (планується створення єдиної реєстрової платформи та запуск повноцінного реєстру народонаселення, модернізація і наповнення державного реєстру прав, реєстру об’єктів нерухомості, реєстру адрес);

• запуск спеціального правового режиму “Дія.Сity” у першому півріччі 2021 року;

• розвиток електронних довірчих послуг електронної ідентифікації;

• розвиток національної освітньої платформи “Дія.Цифрова освіта”;

• розвиток електронного документообігу в органах і системи електронної взаємодії “Трембіта”;

• розкриття пріоритетних наборів даних, що мають потужний антикорупційний і економічний ефект.

Також 500 млн грн у бюджеті на 2021 рік закладено на підключення до швидкісного фіксованого інтернету близько 6 тис. соціальних об’єктів у селах.

Ще 602 млн грн будуть спрямовані на Національну програму з інформатизації, в рамках якої будуть реалізовуватися проекти цифрової трансформації у сферах охорони здоров’я та соціального захисту, освіти, містобудування, екології тощо.

Мінціфри також продовжить розвивати сферу адміністративних послуг — на розширення мережі ЦНАП передбачено 231 млн грн.

Як відомо, Міністерство цифрової трансформації ініціювало вивільнення частот для впровадження зв’язку 5G. Початок розгортання мережі очікується з 2022 року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram