Новини
19 Червня 2021
645

Велика Британія вирішила протягнути гігантський кабель до Норвегії

Запуск проєкту дозволить підвищити Сполученому королівству власну енергобезпеку

Велика Британія вирішила протягнути гігантський енергетичний кабель до Норвегії, щоб розв’язати проблему дефіциту електроенергії, повідомляє Bloomberg.

Інтерконнектор North Sea Link стане найдовшим енергетичним кабелем у світі, його довжина становитиме 450 миль (близько 724 км). Потужність кабелю оцінюється в 1400 МВт.

Країни сподіваються, що запуск проєкту дозволить їм підвищити власну енергобезпеку. Британія, зокрема, розраховує на закупівлю електроенергії від норвезьких гідроелектростанцій, а Норвегія — на британські надлишки енергії, що генеруються вітровими установками.

“Ми розраховуємо почати отримувати енергію з Норвегії вже найближчим часом. Норвегія в останні роки надвиробляє енергію, у них великі запаси, які, якщо не буде дуже сухого літа, Сполученому королівству пощастить до зими вже отримати”, — повідомив глава відділу Європейського енергетичного аналізу в американському виданні S & P Global Platts Гленн Ріксон.

Минулої зими Велика Британія зіткнулася з проблемою різкого зростання цін на електроенергію, викликаного нестачею енергії всередині національних систем. Дефіцит енергії був частково викликаний аварією на кабелі між Британією та Нідерландами, а також з перенесенням запуску нового кабелю з Франції. Постачання з Норвегії повинні виключити подібні інциденти.

При цьому аналітик EnAppSys Ltd Філ Х’юїт зазначає, що запуск мегакабеля все одно не врятує Велику Британію від проблем з електроенергією. На постачання новим кабелем припадатиме до 4% попиту на електрику у Великій Британії. Аналітики зазначають, що будь-які проблеми з новим кабелем зможуть різко позначитися на цінах за електрику для британців.

Розв’язати проблеми з дефіцитом владі доведеться за допомогою будівництва дорогих електростанцій. Х’юїт зазначає, що до 2030 року в межах програми з переходу до безвуглецевої енергетики в країні повинна запрацювати гігантська станція з виробництва енергії за допомогою вітру, її потужність оцінюється в 40 ГВт.

Як постачальник Норвегія — логічний партнер для Британії, скандинавська країна володіє однією з найбільших систем гідроелектростанцій, яка сповна покриває внутрішній попит і дозволяє експортувати електрику в інші країни.

Надлишок на внутрішньому ринку робить ціни на норвезьку електрику вкрай привабливою для інших країн. Однак різке зростання імпорту в країни, де вартість електрики висока, наприклад, до Великої Британії, зрештою може призвести до зростання цін на енергію і в самій Норвегії, зазначають аналітики.

Нагадаємо, міністр енергетики України Герман Галущенко підписав Меморандум з Міністерством закордонних справ Норвегії про співробітництво у сфері ядерної безпеки. Документ передбачає створення двосторонньої робочої групи з питань ядерної захищеності, ядерної безпеки та аварійної готовності.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram