Новини
9 Червня 2021
558

Міненерго підписало Меморандум з МЗС Норвегії щодо співробітництва у сфері ядерної безпеки

Сторони обговорили також питання вітроенергетики та водневих проєктів

Міністр енергетики України Герман Галущенко підписав Меморандум з Міністерством закордонних справ Норвегії про співробітництво у сфері ядерної безпеки, повідомляє пресслужба українського відомства.

Згідно з повідомленням, Галущенко підписав меморандум з української сторони під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним послом Королівства Норвегії в Україні Еріком Сведалом.

Меморандум передбачає створення двосторонньої робочої групи з питань ядерної захищеності, ядерної безпеки та аварійної готовності.

“Робоча група буде створена для обговорення пріоритетів і розробки стратегій, а також для забезпечення ефективного впровадження проєктів”, — йдеться у повідомленні.

Під час зустрічі сторони обговорили питання співробітництва у сфері енергетики, зокрема, офшорної вітроенергетики, а також геологічної розвідки, зокрема сейсморозвідувальних робіт у Чорному морі. Одним із питань, що обговорювалися також було врегулювання ситуації з розрахунками за зеленим тарифом.

Крім цього, міністр енергетики зазначив, що для України важливий досвід норвезьких компаній і консультативна підтримка з боку Норвегії для реалізації водневих проєктів в Україні.

Як повідомлялося, згідно зі звітом за перший квартал поточного року, норвезька група Scatec, що має низку об’єктів відновлюваної енергетики в Україні, заявила про дефолт за низкою умов їх кредитування “через дії української влади” та “Гарантованого покупця” (“ГарПок”).

Разом з тим на початку червня до мережі була підключена СЕС ТОВ “Чиста Енергія-2011″ (Scatec Ukraine) потужністю 25 МВт в Кам’янці (Черкаська обл.). Цього літа також плануються до запуску ще дві СЕС: в с. Прогресовка (Миколаївська обл.) потужністю 148 МВт і перша черга станції в Чигирині (Черкаська обл.) потужністю 40 МВт. Раніше компанія запустила СЕС потужністю 54 МВт поблизу Богуслава (Київська обл.).

Всього на кінець першого кварталу в Україні їй на 73% належать робочі СЕС на 133 МВт.

Розрахунки ДП ​​”Гарантований покупець” перед ВДЕ-генерацією за 2020 рік залишаються на рівні 66%, також накопичуються борги у 2021 році.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила за основу проєкт закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення приєднання до електричних мереж”. Рішення сприятиме розвитку та поліпшенню інвестпривабливості країни.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram