Новини
6 Вересня 2022
783

В Україні з початку війни закрилося близько 7 тисяч ресторанів та кафе

Ринок скоротився приблизно на 25% проти лютого 2022 року

З початку війни в Україні закрилося близько 7 тис. ресторанів та кафе, відкрилося понад 2 тис. нових закладів, повідомила агенції “Інтерфакс-Україна” співзасновник Національної ресторанної асоціації України Ольга Насонова.

“Точної статистики немає, оскільки вона наразі просто не здійснюється, серед цих 7 тис. — заклади, що закрилися, і ті, про які немає даних (на окупованих територіях, у зонах обстрілів). Ринок скоротився приблизно на 25% проти лютого 2022 року. У деяких областях падіння ринку становило понад 50% (Харківська, Миколаївська, Запорізька, Луганська області), У Київській, Одеській, Дніпропетровській областях — падіння до 30%”, — сказала Насонова.

У західних областях спостерігається позитивна динаміка. У Львові та області кількість ресторанів та кафе зросла приблизно на 30%, у Закарпатській, Чернівецькій, Івано-Франківській областях спостерігається зростання приблизно на 20%.

“До початку літа падіння ринку було значнішим. Але з червня почали відкриватися ресторани у Києві, а також у західних областях, загалом понад 2 тис. закладів. Найінтенсивніше розвивався ресторанний ринок у Львові — понад 500 нових закладів в області з початку війни. З усіх міст на Західній Україні Львів виявився найкосмополітичнішим і найнаповненішим”, — сказала Насонова.

Серед літніх відкриттів Львова були заклади “розкручених” мереж: Bao Casual (власник Тарас Середюк), “Остання Барикада” (Дмитро Борисов), низка франчайзингових закладів.

Водночас експерт зазначила, що некоректно говорити про релокацію ресторанів. “Насправді тих, хто по-справжньому перемістився, тобто тих, хто перевіз обладнання, меблі тощо — одиниці. Частіше ресторан виявлявся просто знищеним, або на окупованій території, і вивозити не було чого. Тому відкривалися нові ресторани”, — сказала Насонова.

На її думку, ресторанні інвестори почали розглядати міста на Західній Україні як вигідніші для запуску нового бізнесу. Що стосується експансії за кордон, то таких прикладів наразі ще небагато. “Заплановано відкриття “Чорноморки”, закладів Борисова, Сухомліна. Країни — Польща та Німеччина, але радше Польща. Там більше українців, і менталітет поляків ближчий до нашого”, — сзазначила експерт.

Як писали раніше Investory News, надходження до держбюджету від туризму скоротилися на 26%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram