Новини
2 Вересня 2022
471

Надходження до держбюджету від туризму скоротилися на 26%

Це сталося через воєнну агресію рф проти України

Через війну надходження до держбюджету від тургалузі України за перше півріччя 2022 року скоротилися на 26% проти аналогічного періоду 2021 року, повідомила глава Державного агентства з розвитку туризму Мар’яна Олеськів.

Найбільша частка надходжень до держбюджету за перші шість місяців поточного року сплачена готелями та санаторіями — майже 461 млн грн, але вона на 30% менша, ніж за перше півріччя 2021 року.

Приріст доходу зафіксовано від діяльності туристичних агентств, які принесли до держбюджету на 41% коштів більше, ніж за аналогічний період торік. Однак ця цифра — наслідок ранніх бронювань, які українці зробили ще у довоєнні місяці. Разом з тим зафіксовано спад на 21% від діяльності туристичних операторів.

Якщо по регіонам України, то найбільший розмір сплаченого податку за перше півріччя 2022 року показали місто Київ і Львівська, Івано-Франківська, Київська та Одеська області. Зростання продемонстрували Івано-Франківська (63%), Львівська (51%) та Київська (16%) області. Однак, якщо порівнювати суми з аналогічним періодом 2021 року, то у Києві та Одеській області все ж відбувся спад. На Одещині — на 82,3%, а у Києві — на 34%.

Порівнюючи попередні підрахунки, можна побачити чітку тенденцію скорочення надходжень до бюджету від тургалузі — за перші чотири місяці 2022 року вони впали на 18%, а за перше півріччя майже на 26%, зазначила вона.

“Причина всім відома — війна. Частина території України або окупована, або перебуває в зоні активних бойових дій, і жодна туристична діяльність там просто неможлива. Інша частина — західні та центральні області — в основному функціонують як прихисток для тих українців, що були змушені покинути свої домівки через агресію рф. Також на цих територіях частково поновили свою роботу туроператори, які спеціалізуються на внутрішньому туризмі”, — зазначила Олеськів.

Раніше Investory News дізналися, чи планували українці літні відпустки. Далі — за посиланням.

Нагадаємо, колишній директор Міжнародного фінансового фонду імунізації та колишній скарбник ЄБРР розповів про два шляхи післявоєнного фінансового відновлення країни.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram