Новини
18 Квітня 2019
800

Ухвалили: Як Google, Amazon, eBay будуть взаємодіяти з бізнесом

Нові правила ЄС повинні відрегулювати відносини бізнесу і онлайн-платформ

Європарламент схвалив правила роботи Google, Amazon, eBay і інших онлайн-платформ з бізнесом, повідомляється на сайті регулятора.

Автори документа вважають, що правила, які мають відрегулювати відносини бізнесу і онлайн-платформ, стосуються близько семи тисяч сервісів, зокрема Google, Google Play, Facebook, Instagram, App Store, Amazon, eBay та інших платформ. Влада ЄС працювали над документом з 2017 р. і опублікували його на початку 2019 р.

Основні правила такі:

• про заборону на раптові і необгрунтовані блокування акаунтів компаній. Документ пропонує онлайн-майданчиків дати бізнесу право дізнаватися причини блокувань і право на апеляцію. Крім того, платформи повинні будуть відновлювати акаунти компаній, якщо їх блокували помилково, а також заздалегідь повідомляти про зміни в правилах сервісів;

• про “прозорість” онлайн-платформ. Торгові майданчики і пошукові сервіси повинні будуть розкривати основні параметри, які впливають на розподіл товарів і послуг;

• про необхідність створення системи зворотного зв’язку для бізнесу на кожній платформі, крім найменших. Це допоможе частіше вирішувати суперечки бізнесу з торговими майданчиками без суду;

• деякі сервіси одночасно володіють, наприклад, торговельним майданчиком, і в той же час продають на ній свої товари. У таких випадках онлайн-платформи повинні розкривати, які переваги отримують їх власні товари.

“Ми раді підтримці нових правил, що стосуються практики торгівлі онлайн-платформами серед членів Європейського парламенту. Будучи першим в світі регулюванням, що вирішує проблеми ділових відносин в економіці онлайн-платформ, воно є важливою віхою єдиного цифрового ринку і закладає основу для майбутніх розробок. Це не лише покращить довіру, передбачуваність і правову визначеність, але також запропонує нові та доступні варіанти вирішення проблем і суперечок між підприємствами і платформами”, – зазначається у повідомленні.

Також у Європарламенті вважають, що нові правила допоможуть не лише бізнесу, а й споживачам. Завдяки активності компаній на онлайн-платформах з’явиться більше якісних товарів і послуг.

Текст, прийнятий Європейським парламентом, повинен отримати схвалення Ради Євросоюзу. Після затвердження регламенту документ із визначеними правилами вступить в силу через 12 місяців після його публікації в офіційному журналі.

Нагадаємо, стало відомо, що тестуванням “розумної” колонки Alexa займається не тільки комп’ютер, але й тисячі людей. Це можуть бути співробітники Amazon, що допомагають Alexa “розібратися” в діалектах і акцентах.

Також, соціальна мережа Facebook планує відключитити функцію грошових переказів у Messenger з 15 червня 2019 р.

Google звинуватили у нав’язуванні своїм клієнтам “безвихідних” контрактів та зобов’язали сплатити €1,49 млрд за зловживання панівним станом в галузі інтернет-реклами.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram