Новини
21 Березня 2019
806

Зловживання монополією коштувало Google €8,21 млрд

20 березня Google знову була оштрафована антимонопольними органами ЄС, цього разу на €1,49 млрд 

Втретє протягом останніх трьох років технологічний гігант Google був оштрафований Європейськими антимонопольними органами, повідомляє Європейська комісія.

Google звинуватили у нав’язуванні своїм клієнтам “безвихідних” контрактів та зобов’язали сплатити €1,49 млрд за зловживання панівним станом в галузі інтернет-реклами.

За словами антимонопольного комісара ЄС Маргарет Вестагер, з точки зору європейського законодавства, дії Google були незаконними. Компанія завдає шкоди споживачам, стримує розвиток здорової конкуренції та інновацій.

“Це триває вже десять років, позбавляючи інших гравців можливості конкурувати та по суті започатковувати нововведення, а споживачів можливості вигравати від конкуренції”, – зазначила Вестагер.

17 липня 2018 р. Google заплатила €4,3 млрд за примушування виробників смартфонів на базі мобільної операційної системи Android використовувати програму пошуку та веб-браузер Google. А це також розцінили, як зловживання монопольним становищем. Аби змінити ситуацію компанії Alphabet, дочірньою компанією якої є Google, дали 90 днів. Інакше пообіцяли застосувати нові штрафи у розмірі до 5% середнього щоденного обороту. А перший великий штраф було виписано у червні 2017 р. Рекордну на той момент для ЄС суму €2,42 млрд Google заплатила за маніпуляції з результатами статистики пошукових запитів на користь власного сервісу покупок – Google Shopping.

Комісія вирішила, що корпорація зловживає своїм панівним становищем на ринку пошукових систем і віддає перевагу іншим продуктам Google під час формування результатів пошуку. Це ще не всі витрати, що може мати компанія в наслідок монопольних дій. Адже постраждалі можуть подати позови до суду, що також призведе до фінансових наслідків для Google.

В лютому стартап екс-інженерів Google отримав $940 млн, а на початку весняних свят офіційний Instagram-аккаунт Google використав на аватарці роботу української майстрині, яка вишиває логотипи відомих брендів.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram