Новини
3 Лютого 2020
792

Укрнафта та Укртрансгаз підписали мирову угоду на 15 мільярдів гривень

Нафтогаз також виплатить Укрнафті ще 15 мільярдів гривень за газ, який компанія поставить в майбутньому

Господарський суд Києва затвердив мирову угоду про визнання Укртрансгазом за Укрнафтою права на природний газ в підземних сховищах (ПСГ) вартістю майже на 15 млрд грн, повідомив на своїй сторінці в Facebook виконавчий директор НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко.

“Минулого тижня було підписано та затверджено судом мирову угоду між Укртрансгазом і Укрнафтою про визнання за Укрнафтою зазначених вище обсягів газу (2 млрд кубометрів газу — ред.) В сховищах Укртрансгазу”, — написав він.

За його словами, Нафтогаз повинен отримати з держбюджету майже 15 млрд грн компенсації за продаж газу населенню і ТКЕ за покладеним на нього спеціальним зобов’язанням, які будуть спрямовані Укрнафті за 2 млрд кубометрів у ПСГ.

Крім того, НАК здійснить передоплату Укрнафті ще 14,6 млрд грн грн за газ, який компанія буде добувати й передавати Нафтогазу в наступні періоди.

У свою чергу, Укрнафта направить всі ці кошти до держбюджету як погашення податкового боргу, а також оплатить податки, які виникли за цими операціями.

Угодою передбачено, що якщо Нафтогаз не виконає свої зобов’язання і до 1 квітня 2020 р. і не розрахується за зазначені вище обсяги газу в сховищах, які Укрнафта передає Нафтогазу, цей газ повинен бути повернутий Укрнафті.

За його словами, наглядова рада Укрнафти унеможливив нецільове використання цих коштів, прийнявши рішення, що гроші від реалізації цього газу повинні йти виключно на сплату податкового боргу та податків, які виникають у зв’язку зі здійсненням цих операцій.

Як писали раніше Investory News, за підсумками 2019 р. НАК “Нафтогаз України” заплатив до державного бюджету 120,3 млрд грн ($5 млрд), що склало близько 16% доходів держави за рік.

Нагадаємо, сумарний позитивний ефект на економіку України від підписаних 30 грудня контрактів про продовження транзиту природного газу протягом п’яти років оцінюється в 150 млрд грн. За п’ять років компанії заощадять 27 млрд грн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram