Новини
9 Січня 2020
970

ОГТС: Україна отримає додаткові 150 мільярдів гривень від транзитного контракту

За п’ять років компанії заощадять 27 мільярдів гривень

Сумарний позитивний ефект на економіку України від підписаних 30 грудня контрактів про продовження транзиту природного газу протягом п’яти років оцінюється в 150 млрд грн, пише Інтерфакс-Україна з посиланням на повідомлення генерального директора ТОВ “Оператор газотранспортної системи України” Сергія Макогона.

За його словами, тарифи на вхід для промислових компаній знизяться приблизно в чотири рази в порівнянні з умовами при нульовому транзиту газу. “За п’ять років компанії заощадять 27 млрд грн. Близько $1 млрд видобуток зможе інвестувати у свій розвиток”, — сказав Макогон.

Він також зазначив, що буде значне зниження вартості імпорту газу з Європи. “Тариф знизився з планованих $16 до $4,45. Що також нижче торішнього тарифу — $6,28”, — додав Сергій Макогон.

За його словами, сумарний дохід, який Оператор ГТС розраховує отримати за п’ять років становить близько 115 млрд грн. З них понад 60% буде оплачено внаслідок транзиту.

“Вплив на ВВП буде близько 2% на рік у порівнянні з нульовим транзитом, і близько $12 млрд — вплив на сальдо поточного рахунку. Тобто $7,2 млрд — це дохід від транзиту, $2,9 млрд — гроші, сплачені Газпромом з арбітражу, і $3,2 млрд — зниження потенційних витрат на подорожчання імпортного газу”, — зазначив Макогон.

Водночас, транзит природного газу через ГТС України від 1 січня 2020 р. склав 49,3 млн кубометрів, що в 5,3 раза менше середньодобового показника за грудень 2019 р. (261 млн кубометрів), або 4,5 раза нижче в порівнянні з 31 грудня (220,1 млн кубометрів). Однак, станом вже на 8 січня транзит перевищив 100 млн кубометрів на добу.

Виконавчий директор НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко вважає, що зниження транзиту російського природного газу в перших числах січня 2020 р. пов’язане з очікуваннями відсутності досягнення контрактних домовленостей, все ж досягнутих сторонами пізно ввечері 30 грудня.

“З початку цього місяця обсяги транзиту значно впали, тому що і “Газпром”, і “Нафтогаз”, і європейські споживачі очікували, що з 1 січня не буде транзиту, тому не були готові повністю завантажувати систему”, — сказав Вітренко.

Нагадаємо, президенти Росії й Туреччини Володимир Путін і Реджеп Таїп Ердоган оголосили про офіційний старт і початок експлуатації газопроводу “Турецький потік” в обхід України по дну Чорного моря.

Як писали раніше Investory News, ОГТС України відокремився від групи “Нафтогаз” і повністю перейшов в управління АТ “Магістральні газопроводи України”, розпочавши автономну роботу — транспортування природного газу для споживачів України та ЄС. Таким чином, процес анбандлінгу офіційно завершено.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram