Новини
8 Січня 2020
935

Путін та Ердоган офіційно запустили “Турецький потік” в обхід України

Цей газопровід є безпосереднім конкурентом української ГТС

Фото: EPA/UPG

Президенти Росії й Туреччини Володимир Путін і Реджеп Таїп Ердоган оголосили про офіційний старт і початок експлуатації газопроводу “Турецький потік” в обхід України по дну Чорного моря, повідомляє агенція УНІАН.

Газопровід TurkStream починається на російському узбережжі в Анапі, потім проходить понад 930 кілометрів по дну Чорного моря і виходить на турецькому узбережжі в районі міста Кійікей, обходячи Україну.

На захід також прибули президент Сербії Олександр Вучич та прем’єр-міністр Болгарії Бойко Борисов.

“Турецький потік” — стратегічний проект, який забезпечить внесок у стабільність регіону. Завдяки проекту 15,7 млрд кубометрів газу залишаться в Туреччині, інші 15,7 млрд підуть далі в Європу”, — зазначив міністр енергетики та природних ресурсів Туреччини Фатіх Донмез.

Слід зазначити, що церемонія відкриття була символічною, оскільки газ по трубопроводу вже подається певний час. Перша черга, яка була відкрита в середу, буде поставляти 15,75 млрд кубометрів російського газу на турецький ринок, друга — забезпечувати російським газом через Туреччину південь і південний схід Європи.

Туреччина є одним з найбільших споживачів російського газу. Будівництво TurkStream загальною потужністю 31,5 мільярда кубометрів почалося в травні 2017 р.

Як писали раніше Investory News, НАК “Нафтогаз України” отримала від російського “Газпрому” $2,918 млрд компенсації на виконання рішення Стокгольмського арбітражу 2018 р. Сумарно за результатами транзитного арбітражу “Нафтогаз” отримав від “Газпрому” $5 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram