Новини
28 Грудня 2019
751

За рішенням Стокгольмського арбітражу: “Газпром” виплатив “Нафтогазу” $2,9 мільярда

За результатами транзитного арбітражу сумарно з відсотками українська сторона отримала $5 мільярдів

Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України” отримала від російського “Газпрому” $2,918 млрд компенсації на виконання рішення Стокгольмського арбітражу 2018 р. Про це повідомила прес-служба компанії.

Таким чином, сумарно за результатами транзитного арбітражу “Нафтогаз” отримав від “Газпрому” $5 млрд.

Як йдеться в повідомленні, сьогоднішній платіж “Газпрому” включає погашення як невиплаченої раніше частини присудженої компенсації ($2,56 млрд), так і відсотки, накопичені з моменту оголошення рішення 28 лютого 2018 р.

“Нафтогаз” вітає визнання російською стороною необхідності виконувати рішення арбітражів 2017-2018 рр. і її намір продовжувати транспортування газу в ЄС через територію України. Сторони продовжують переговори щодо умови подальшої співпраці після завершення контракту, що діє з 1 січня 2020 р.” — зазначено в повідомленні.

У прес-службі російського газового гіганта також повідомили, що “Газпром” виплатив “Нафтогазу” вказану суму.

“З метою виконання домовленостей, досягнутих в Мінську 20 грудня, “Газпром” здійснив виплату $2,9 млрд “Нафтогазу України” відповідно до рішення Арбітражного інституту ТПП Стокгольма в термін, передбачений протоколом від 20 грудня”, — йдеться в повідомленні російського газового гіганта.

Новий контракт на транзит російського газу в Європу через територію України буде укладено строком на 5 років з можливістю пролонгації на 10 років на тих самих умовах.

Як відомо, НАК “Нафтогаз України” перерахувала державі 8,5 млрд грн дивідендів і 4,5 млрд грн інших податкових платежів, всього за грудень було забезпечено надходжень до держбюджету близько 20 млрд грн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram