Новини
24 Лютого 2020
937

“Укрнафта” надала компанії Коломойського розстрочку на погашення боргу 2,5 мільярда гривень

Взагалі підприємство підписало мирові угоди з п’ятьма компаніями на 7,7 мільярда гривень

ПАТ “Укрнафта” підписало мирову угоду з ТОВ “Котлас”, надавши останньому розстрочку для погашення боргу за доставлену нафту у 2015 р. у розмірі 2,48 млрд грн до кінця 2025 р. Мирова угода затверджена Східним апеляційним господарським судом (Харків) 10 лютого та оприлюднена в Єдиному держреєстрі, повідомляє видання enkorr.

Угода була підписана сторонами 7 лютого. Згідно з її умовами, “Колтас” повинен щоквартально погашати в середньому по 103 млн грн чистого боргу. Перший платіж у розмірі 97,56 млн грн має бути здійснений до 31 березня 2020 р. На період дії мирової угоди — з 1 січня 2020 р. по 31 грудня 2025 р. — застосовуються відсотки від суми боргу за ставкою 14,4% річних з ПДВ.

Водночас від будь-яких штрафів з моменту виникнення боргу (31 грудня 2015 р.) до затвердження судом мирової угоди (10 лютого 2020 р.) “Укрнафта” відмовилася. Йдеться про інфляційні нарахування за середнім індексом інфляції та 3% річних. Розрахунок цих штрафних санкцій у мировій угоді не наводиться.

Як зазначає видання, з огляду на середній індекс інфляції за 2016-2019 рр. включно на рівні 11%, тільки інфляційні платежі за чотири роки могли б скласти 266 млн грн. Крім того, штраф за ставкою 3% річних склав би 319 млн грн. Таким чином “Укрнафта” відмовилася від вимоги близько 585 млн грн штрафів та інфляційних втрат.

Підписання мирової угоди, за даними enkorr, передувала добровільна сплата “Котлас” 176 млн грн в грудні минулого року. Це приблизно 6% від загальної суми чистого боргу. Ще 44 млн грн було сплачено в період 2017-2019 рр., про що раніше повідомляло Національне антикорупційне бюро.

За даними Єдиного держреєстру судових рішень, “Укрнафта”, крім “Котласа”, в січні-лютому підписала мирові угоди з іншими 4 компаніями, яким у 2015 р. безкоштовно відвантажили майже 1 млн тонн нафти.

Такі угоди укладені з компаніями “Прикарпаттянафтатрейд” (борг перед “Укрнафтою” 1,81 млрд грн) і “Гарант-УТН” (649 млн грн), “Техтрейд груп” (1,1 млрд грн), “Галнафта” (1,32 млрд грн). При цьому станом на 24 лютого, в Єдиному держреєстрі не оприлюднені рішення суду про затвердження цих мирових угод. Відповідно параметри цих договорів на даний момент невідомі.

Як повідомляє видання, підписання мирових угод, якими врегульовується заборгованість 5 підприємств, які отримали у 2015 р. нафту на суму 7,7 млрд грн, передувала заява директора НАБУ Артема Ситника про підготовку проектів актів звинувачення у справі про розкрадання коштів з “Укрнафти”.

Довідково. ТОВ “Котлас” — найбільший боржник “Укрнафти” і одна з двох десятків компаній, які були задіяні у виведенні понад 15 млрд грн з нафтової компанії у 2015 р. З цієї суми близько 7,7 млрд грн було виведено шляхом безоплатного відвантаження до 1 млн тонн сирої нафти на адресу 5 компаній. Інша частина — аванси за нафтопродукти на суму 7,5 млрд грн.

За даними ЗМІ, компанія “Котлас” входить до переліку компаній, власниками яких є офшори, які пов’язані з групою “Приват” Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова.

Нагадаємо, Господарський суд Києва затвердив мирову угоду про визнання Укртрансгазом за Укрнафтою права на природний газ в підземних сховищах (ПСГ) вартістю майже на 15 млрд грн.

Як відомо, Господарський суд Львівської області 16 січня 2020 р. у повному обсязі задовольнив позов Національного банку України (НБУ) про звернення стягнення на понад 100 млн грн на предмет іпотеки, пов’язаного з ексвласником ПриватБанку Ігорем Коломойським, ПАТ “Дніпрометалсервіс”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram