Новини
9 Квітня 2021
737

Україну через пів року можуть включити у GBI-EM індекси J.P. Morgan

Частка України в найбільш значущому рейтингу серії GBI-EM Global Diversified (GBI-EM GD) може становити близько 0,12%

J.P. Morgan вніс Україну та Єгипет до списку Index Watch Positive для можливого включення в індекси J.P. Morgan Government Bond Index — Emerging Markets (GBI-EM) після стійкого поліпшення ліквідності й доступу іноземних інвесторів до внутрішніх ринків державних облігацій, пише Інтерфакс-Україна.

“Оновлення Watch буде надано в найближчі шість місяців, щоб додатково вказати їх потенційний статус в індексі”, — йдеться у повідомленні J.P. Morgan.

Згідно з інформацією, частка України в найбільш значущому рейтингу серії GBI-EM Global Diversified (GBI-EM GD) може скласти близько 0,12%. Поки розглядається можливість включення в індекси лише одного випуску облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) — паперів з погашенням в лютому 2025 року (ISIN: UA4000204150), випущених на номінальну суму 41,08 млрд грн (еквівалент $1,468 млрд) з поточною ринковою вартістю 46,475 млрд і прибутковістю 12,35%. Тільки він відповідає критеріям мінімальної непогашеної суми (від $1 млрд) і терміну погашення (від 2,5 років).

Україна також буде розглядатися для включення в “вузькі” індекси GBI-EM, в які входять папери без нормативних або податкових перешкод.

Уточнюється, що частка України в JESG GBI-EM може становити також 0,12%, GBI-EM Div — 0,22% і GBI-AGG Div. — 0,02%.

Можлива частка 14 єгипетських паперів в GBI-EM GD оцінюється в 1,8%.

J.P. Morgan вказує, що включення високоприбуткових облігацій Єгипту та України збільшить ставку індексу GBI-EM GD з 4,99% до 5,07%.

У матеріалах вказується, що Україна докладає постійні зусилля для підвищення ліквідності на внутрішньому ринку держоблігацій і схильна до побудови еталонної (benchmark) кривої прибутковості шляхом концентрації випусків на користь еталонних облігацій.

Крім того, уряд також ухвалив постанову про розширення кола первинних дилерів, який раніше був обмежений тільки банками. Частка нерезидентів внаслідок цих та інших зусиль на ринку ОВДП зросла з 1% ($0,2 млрд) до 11,4% ($3,6 млрд).

J.P. Morgan зазначає, що випуск ОВДП на термін від 3 до 5 років може допомогти Україні збільшити свою частку в індексах, оскільки довші папери непопулярні у внутрішніх учасників, а без них складно створити ліквідний ринок.

Відносно ліквідності вторинного ринку кажуть, що вона помітно покращилася за останні кілька років. За даними Національного банку України, середньомісячний обсяг торгів гривневими ОВДП зріс утричі — з $0,2 млрд у 2018 році до $0,7 млрд у 2020 році. Цьому посприяло й загальне збільшення обсягу боргу з 618 млрд грн ($22 млрд) у грудні 2018 року до 892 млрд грн ($32 млрд) сьогодні.

Нагадаємо, J.P. Morgan заявив про свій нейтралітет щодо українських активів. При цьому аналітики JP Morgan вказують: Україна найбільше постраждала від коронакризи, якщо порівняти з іншими країнами.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram