Новини
12 Лютого 2019
1 070

Україна завершує будівництво поромної переправи до Румунії

Поромна переправа “Орлівка-Ісакча”, яка з’єднає український та румунський населені пункти, може бути введена у експлуатацію до кінця 2019 року

Роботи на українській частині поромної переправи через Дунай Орлівка-Ісакча планують завершити протягом лютого. Про це на своїй сторінці у facebook повідомив голова Одеської облдержадміністрації Максим Степанов.

“На відкриття поромної переправи “Орлівка-Ісакча” очікують багато людей, які поки змушені їздити до Румунії через Молдову. Українська частина переправи буде повністю готова вже через 2-3 тижні. Сподіваюся, державна комісія, яка буде приймати об’єкт, надасть позитивний висновок”, – написав він.

Вартість проекту становить €12 млн. Спочатку передбачалося, що переправа запрацює у 2014 році. Будівництво на українському березі стартувало восени 2015 року. Перед цим Одеська облдержадміністрація передала “Поромному комплексу “Орлівка” в оренду строком на 49 років дві земельні ділянки у Ренійському районі. У лютому 2015 року було передано ділянку площею 5,6 га (для будівництва міжнародного пункту пропуску через держкордон), у жовтні – ділянку площею 2,6 га земель водного фонду (для будівництва гідротехнічних споруд).

На переправі будуть працювати 4 порома з осадкою 1,5 метра. Відстань між українським і румунським берегами на переправі становитиме не більше 900 метрів.

Сьогодні протяжність українсько-румунського кордону – 187 км по Дунаю. Однак по всій його довжині немає жодного переходу, тому в Румунію як вантажний, так і пасажирський потік відправляється через Молдову.

Перехід повинен забезпечити пряме фінансування місцевого бюджету. На переправі буде приватний платний пункт пропуску. Ціни обіцяють зробити не вищими, ніж у конкурентів. Наприклад, вартість переправи одного автомобіля на кордоні Болгарії й Румунії становить €12. На переправі “Орлівка-Ісакча” обіцяють ціну близько €10.

Голова Одеської ОДА додав, що тепер справа за румунською стороною. “Хочеться, нарешті, щоб і у сусідів з’явилася позитивна динаміка. Сподіваюся, що пряме сполучення скоро запрацює”, – заявив Степанов. До цього терміни введення об’єкта у експлуатацію неодноразово переносилися. Заступник гендиректора “Поромний комплекс “Орлівка” неодноразово заявляв, що зволікання з будівництвом було обумовлене відставанням в оформленні та погодженні необхідних документів з румунської сторони.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram