Новини
25 Лютого 2020
947

Україна стала найбільшим експортером соняшникової олії в світі

Також країна увійшла в п’ятірку лідерів з експорту ріпаку

За підсумками 2019 р. Україна збільшила експорт соняшникової олії на 4% — до $4,3 млрд і соняшникового шроту на 11% — до $975 млн, ставши найбільшим світовим експортером цієї агропродукції, повідомляє прес-служба “Українського клубу аграрного бізнесу” (УКАБ).

Згідно з повідомленням, Україна увійшла в п’ятірку найбільших у світі експортерів ріпаку, збільшивши в минулому році його експорт на 27% — до $1,3 млрд, кукурудзи (+ 49%, до $5,2 млрд), ячменю (+ 4%, до $710 млн) та пшениці (+ 22%, до $3,7 млрд).

Крім того, за даними УКАБ, Україна у 2019 р. стала четвертим за величиною світовим експортером жита, хоча і скоротила експорт цієї продукції на 75% — до $3,9 млн.

Експорт сої скоротився на 16% — до $1,2 млрд, у зв’язку з чим Україна опустилася на шосте місце у світі за обсягами експорту цієї продукції.

Як писали раніше Investory News, у січні-листопаді 2019 р. вітчизняні виробники експортували 5,5 млн тонн соняшникової олії на суму понад $3,8 млрд. Протягом десяти років незмінним лідером залишається Індія.

За підсумками 2019 р. Україна оновила історичний рекорд аграрного експорту, доставивши на зовнішні ринки продукції сільського господарства на суму $22,4 млрд, що майже на 20% більше, ніж роком раніше. Найбільше експортовано зерна та соняшникову олію.

Нагадаємо, Україна є одним із найбільших виробників овочів і фруктів у Східній Європі, й посідає третє місце з виробництва яблук у регіоні, після Польщі та Росії, а також входить у трійку світових виробників черешень та смородини. Протягом останніх трьох років експорт збільшився майже вдвічі з €38 млн до €65 млн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram