Новини
8 Вересня 2021
508

Україна готує випуск облігацій на $748 мільйонів для розвитку іпотеки

Законопроєкт поки схвалений у Раді тільки в першому читанні

Влада України планує випуск держоблігацій на 20 млрд грн ($748 млн за поточним курсом) для розвитку іпотеки, повідомляє прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

“Після завершення об’єднання (Державної іпотечної установи та ПрАТ “Укрфінжитло” — Ред.) ми готуємо випуск облігацій на суму близько 20 млрд грн, щоб іпотечні програми були доступними якомога більшій кількості українців”, — розповів він під час урядового засідання в середу, 8 вересня.

Кабінет міністрів затвердив приєднання Державної іпотечної установи (займається рефінансуванням іпотечних кредитів) до ПрАТ “Укрфінжитло”, яке забезпечує функціонування ринку іпотечного кредитування в Україні та впроваджує фінансово-кредитні механізми забезпечення громадян житлом.

Верховна Рада України в цей час розглядає законопроєкт, який пропонує випуск облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) на 20 млрд грн для реалізації президентської програми “Доступна іпотека”. Законопроєкт поки схвалений тільки в першому читанні.

Передбачається, що держоблігації, випуском яких займеться Мінфін України, будуть конвертовані в акції додаткової емісії “Укрфінжитла” для забезпечення громадян житлом та врегулювання питань фінансово-господарської діяльності товариства у зв’язку з приєднанням до нього Державної іпотечної установи.

На думку авторів законопроєкту, його затвердження, зокрема, дозволить у короткостроковій перспективі надати близько 8 тис. іпотечних кредитів і придбати 12 тис. квартир для подальшої передачі у фінансовий лізинг.

Нагадаємо, згідно з експертною думкою, іпотечна програма, яка реалізується Урядом за ініціативи президента України через Фонд розвитку підприємництва, не вплинула на обсяги продажів. Причина — умови Програми не влаштовують позичальників.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram