Новини
20 Вересня 2021
577

У Держрезерві заявляють про критично низькі запаси зерна

Зараз на складах відомства зберігається зерно врожаїв 1999-2018 років

Запаси зерна у Держрезерві перебувають наразі на критично низькому рівні через відсутність фінансування. Про це “Укрінформу” повідомили у Державному агентстві резерву України.

“Через відсутність фінансування на поповнення запасів матеріальних цінностей державного резерву із загального фонду держбюджету протягом останніх 10 років, на сьогодні запаси зерна знаходяться на критичному рівні. Асигнування загального фонду бюджету на поповнення запасів державного резерву, зокрема зерна нового врожаю, ЗУ “Про Державний бюджет України на 2021 рік” не передбачені”, — заявили у Держрезерві.

На сьогодні на складах Держрезерву зберігається зерно врожаїв 1999-2018 років, що значно перевищує затверджені терміни зберігання — 2 роки, додали у відомстві.

Там додали, що у 2021 році єдиним джерелом асигнувань залишаються надходження спеціального фонду державного бюджету від реалізації матеріальних цінностей Держрезерву.

“Станом на 1 вересня 2021 року фактичні надходження від реалізації матеріальних цінностей державного резерву становили 215,5 млн грн, з яких асигнування на накопичення — 193,9 млн грн. Навіть для виконання повного обсягу плану освіження матеріальних цінностей державного резерву на 2021 рік Держрезерву необхідні додаткові асигнування загального фонду бюджету в сумі 565,7 млн грн”, — підкреслили у відомстві.

У Держрезерві додали, що кожного року направляють звернення до Мінекономіки щодо виділення коштів для поновлення та освіження матеріальних цінностей державного резерву.

“Такий стан справ з державним матеріальним резервом України може призвести до того, що в разі виникнення надзвичайних ситуацій, уряд не буде мати джерел для надання допомоги економіці України, що є потенційною загрозою національній безпеці держави”, — зазначили у відомстві.

Держрезерв організовує виконання затверджених Кабміном завдань щодо формування, зберігання, обслуговування, розміщення, відпустки, використання, поповнення та освіження (поновлення) запасів державного матеріального резерву, дотримання нормативних умов їх кількісного і якісного стану і несе відповідальність за їх виконання.

Завдання відомства — забезпечити в умовах стихійного лиха, неврожаю та інших непередбачених ситуаціях першочергові потреби населення, діяльність з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій до того моменту, поки промисловість і сільське господарство не зможуть налагодити випуск продукції в обсягах, необхідних для розв’язання проблем.

У Держрезерві зберігаються не тільки продовольчі, але й непродовольчі запаси. Їх обсяги та норми накопичення регламентовані урядом і становлять державну таємницю. Оновлення запасів відбувається відповідно до законодавства про державні закупівлі через систему Prozorro.

Як раніше писали Investory News, Україна завершила збір ранніх зернових і зернобобових культур, урожай становить 44,8 млн т із загальної площі 10,2 млн га, що стало рекордним показником за всю історію країни.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram