Бiзнес
9 Квітня 2019
1 393

Три технології та одна країна, на які варто звернути увагу

Найважливіші тренди технологічного світу за версією Deloitte

На думку автора глобального дослідження Deloitte TMT Predictions 2019 Пола Лі, застосування комп’ютерного зору в промисловості та виробництві (machine vision) разом з біометрією та розпізнаванням облич мають всі шанси стати технологіями, на базі яких буде творено новий “бізнес на мільярд”.

Проте на поточний рік аналітики компанії роблять акцент на чотирьох ключових напрямках, що пануватимуть на світових ринках телекому, медіа та високих технологій. Зокрема, найбільша увага зараз приділяється розвитку 5G-мереж, смарт-динамікам, “реінкарнації” 3D-друку та бурхливому технологічному розвитку у Китаї.

Як зазначає Пол Лі, зазначені тренди будуть актуальними впродовж не одного року. Адже знадобиться досить багато часу, аби технології повноцінно розгорнулися та почали працювати на повну. “Ми бачимо, що 5G – це не просто апгрейд, як це було з 3G та 4G. Перехід від 4G до 5G набагато складніший. І ще одна річ про 5G. Кожного разу, коли ми бачимо апргейд будь-якої комунікаційної технології, розкриваються нові бізнес-моделі”, – вважає він. Водночас саме розвиток цих ключових технологій “розблокує” нові бізнес-моделі. І не виключено, що це будуть дуже прибуткові бізнес-моделі.

Фото: Deloitte

Напрямок 1: 5G

Як свідчить дослідження компанії, 2019-й має стати роком масштабного розгортання 5G-мереж. Зазначимо, що про плани розвивати зв’язок наступного покоління вже заявила Німеччина, а США та Південна Корея успішно запустили 5G.

За даними Deloitte, загалом минулого року мережі нового стандарту протестували 72 оператори з різних країн. Очікується, що до кінця 2019 року мінімум 25 операторів надаватимуть послуги в стандарті 5G, принаймні в окремих районах своєї присутності (переважно в містах). А вже у 2020 році до них долучиться ще 26 компаній і таким чином кількість операторів подвоїться.

Також очікується, що починаючи з другого кварталу поточного року близько 20 виробників смартфонів виведуть на ринок пристрої, що працюють в стандарті 5G. Для порівняння, всього за рік у світі планується продати 1,5 млрд смартфонів. При цьому лише 1 млн з них підтримуватиме 5G, а продаватимуться вони переважно у високому ціновому сегменті.


•••

До 2025 року кожен сьомий мобільний пристрій у світі буде використовувати 5G

•••


Разом з тим, аналітики вважають, що також за рік буде продано понад 1 млн переносних 5G-модемів та стільки ж пристроїв, що забезпечують фіксований бездротовий доступ до мереж 5G. 2021-й рік стане першим роком, коли продажі різко зростуть, а ритейлери зможуть реалізувати понад 100 млн 5G-смартфонів.

Дослідники виділяють три основних галузі для активного використання можливостей нового стандарту бездротового зв’язку. По-перше, 5G дозволить зробити персональні пристрої (переважно смартфони) “по-справжньому” мобільними, позбавивши їх будь-якої необхідності використовувати інші мережі для виходу в Інтернет.

Другий напрямок — це підключення до мережі 5G-модемів або точок доступу.

Третій напрямок — розповсюдження пристроїв фіксованого бездротового доступу в стандарті 5G (FWA) з антенами, розташованими на будівлях або в вікнах, що замінять дротові ШСД-з’єднання. Крім того, швидкісні можливості 5G можуть знайти широке використання в інтернеті речей, безпілотних автомобілях і дистанційній хірургії.

Загалом, до 2025 року кожен сьомий мобільний пристрій у світі буде використовувати 5G, при цьому проникнення цього стандарту відбуватиметься набагато швидше, ніж 3G.

Фото: Deloitte

Напрямок 2: “розумні” колонки

Розвиток смарт-динаміків тісно пов’язаний із вдосконаленням алгоритмів розпізнавання мовлення. Як вважають у Deloitte, у порівнянні з минулим роком продажі цих пристроїв у світі зростуть на 63%, а ціни на них навпаки дещо впадуть. У підсумку, цього року споживачі придбають близько 164 млн “розумних” колонок на $7 млрд. Таким чином у світі налічуватиметься близько 250 млн смарт-динаміків. Середня ціна одного пристрою зменшиться з $44 у 2018 році до $43 у 2019-му.

Автори дослідження підкреслюють, що ринок даних пристроїв має зараз практично безмежними перспективами зростання, в основному, завдяки приходу виробників до неангломовних країн, де розмовляють переважно китайською, французькою, іспанською, італійською або японською мовами. Також зростанню ринку смарт-колонок сприяє й вдосконалення технологій розпізнавання мови, які, власне, можуть використовуватися у багатьох інших пристроях.

Потенційний попит на колонки з голосовим управлінням може вимірюватися мільярдами пристроїв і навіть перевищити попит на смартфони. Дослідники виділяють кілька найперспективніших напрямків для їх використання: приватні будинки, офіси, готелі, ресторани швидкого харчування, школи та лікарні. Наприклад, мережа Marriott та американський готель The Wynn Las Vegas вже закупили смарт-колонки для своїх номерів. Також пілотний проект з колонками на голосовому управлінні, завдяки яким пацієнти можуть детально описати своє прохання, запустили в одній із лікарень у Сіднеї.

З іншого боку, існує й низка ризиків. Темпи зростання продажів “розумних” колонок знижуються і є ймовірність, що так відбуватиметься і надалі через те, що дотепер попит на ці девайси підтримувався переважно шляхом цінового стимулювання. І, по-друге, він також буде залежати від корисності смарт-колонок для користувачів. Зокрема, цифрові голосові помічники — основна технологія, яка використовується в “розумних” колонках. І за недавніми дослідженнями більшість власників смартфонів, планшетів і комп’ютерів жодного разу не зверталися до голосового помічника, встановленому на їх пристрої. Поки що смарт-колонки найчастіше використовуються як і звичайні, для прослуховування музики.

За прогнозом Deloitte, ключовими драйверами зростання ринку буде збільшення кількості функцій (додатків) і підвищення точності роботи пристроїв. І водночас вони також будуть важливим елементом, що передує активному розвитку технології розпізнавання мови.

Фото: Deloitte

Напрямок 3: 3D-друк

Адитивне виробництво знову стає привабливим. За прогнозом аналітиків, у поточному році виручка великих компаній від реалізації продуктів і послуг в області 3D-друку перевищить $2,7 млрд, а вже наступного року ця цифра зросте до $3 млрд. При цьому темп зростання галузі пришвидшиться майже вдвічі — до 12,5% щорічно.

Такий стрімкий сплеск пояснюється кількома факторами. По-перше, сучасні 3D-принтери працюють з великою кількістю різноманітних матеріалів. Зокрема, протягом останніх п’яти років перелік матеріалів, які можна використовувати для 3D-друку, збільшився більш ніж вдвічі, а друк деталей з комбінованих матеріалів фактично став звичною практикою. І в першу чергу це означає розширення можливостей для друку металами, які впевнено відвойовують популярність у пластику. До того ж обсяги ринку металевих деталей вимірюються трильйонами доларів.


•••

У поточному році виручка великих компаній від реалізації продуктів і послуг в області 3D-друку перевищить $2,7 млрд, у вже наступного року ця цифра зросте до $3 млрд

•••


По-друге, технологія адитивного виробництва є суттєвою частиною концепції “Індустрії 4.0”, об’єднуючи новітні виробничі та операційні методи з цифровими технологіями, знаменуючи собою настання Четвертої промислової революції.

По-третє, швидкість 3D-друку постійно зростає, а паралельно з нею збільшуються і розміри готових деталей. Очікується, що цього року з’явиться багато 3D-принтерів, що підтримують друк об’єктів розмірами 30 x 30 x 30 см (9 куб. л).

Ще одним позитивним фактором є вихід на ринок 3D-друку великих компаній, що залучають інвестиції в наукові дослідження, забезпечують надійну репутацію ринку, велику клієнтську базу і розвинені маркетингові можливості.

Фото: Deloitte

Напрямок 4: Китай

За переконанням Пола Лі, найближчим часом Китай стане світовим лідером у сфері телеком-мереж і розвиватиме цифрові бізнес-моделі та нові галузі підприємництва з мільярдними доходами.

Як вважають аналітики, китайська інфраструктура передачі даних створить основу для формування і розвитку як мінімум трьох нових великих галузей, кожна з яких до 2023 року зможе генерувати десятки мільярдів доларів доходу в рік. В першу чергу йдеться про мобільні платежі, використання смартфонів для онлайн-шопінгу та шерингові сервіси.

Також у 2019 році Китаї буде світовим лідером у покритті оптоволоконними мережами FTTP, що забезпечує абонентам доступ до мереж з гігабітними швидкостями. При цьому до 2024 року китайські споживачі отримають вже мультігігабітні швидкості.

Широкі можливості Китаю в області технологій зв’язку, ймовірно, стануть ключовим фактором зміни курсу економіки країни від розробки технологічних рішень до створення та запровадження нових бізнес-моделей на основі цифрових процесів.


•••

Китай може стати одним із лідерів на глобальному ринку 5G-технологій, отримавши 430 млн абонентів вже до 2025 року

•••


За прогнозами компанії, найближчим часом Китай зможе продемонструвати найбільшу в світі за кількістю базових станцій та абонентів 4G-мережу. Крім того протягом кількох років ця країна може стати одним із лідерів на глобальному ринку 5G-технологій, отримавши 430 млн абонентів вже до 2025 року. Посприяти цьому може у тому числі й економія у розгортанні 5G завдяки наявній щільності покриття 4G.

Результатом такого бурхливого розвитку мереж стане поширення нових ключових додатків, робота яких вимагає широкосмугового доступу в Інтернет, які вже через п’ять років приноситимуть мільярдні доходи. Передбачається, що більшість цих додатків буде пов’язана з машинним зором, системою соціального рейтингу і ритейлом.

Бонус
Крім чотирьох основних напрямків дослідники також прогнозують розвиток кіберспорту та радіо. Так, у 2019 завдяки рекламі, ліцензуванню мовлення і продажу франшиз ринок кіберспорту у Північній Америці зросте на 35%. При цьому глобальний кіберспортивний ринок збільшуватиметься трохи меншими темпами.


•••

У 2019-му загальна виручка світової радіоіндустрії досягне $40 млрд, а тижневе охоплення аудиторії складе 3 млрд людей

•••


І водночас радіо, яке вважається не надто сучасною технологією, все ще триматиме позиції. Наприклад, цього року загальна виручка світової радіоіндустрії досягне $40 млрд, а тижневе охоплення аудиторії залишиться практично глобальним, близько 3 млрд людей по всьому світу слухатимуть радіо принаймні раз на тиждень. При цьому радіо, на відміну від інших традиційних ЗМІ, продовжить користуватися досить великою популярністю серед молодих слухачів.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram