Новини
21 Травня 2019
792

Total та Eni заморозили виплати за забруднену російську нафту

Спершу вони планують обговорити розмір компенсацій за поставки некондиційної сировини

Французька нафтова компанія Total та італійська Eni заморозили платежі за російську нафту, що надходить трубопроводом “Дружба”, повідомляє Reuters. Відмову від виплат співрозмовники видання пов’язують із забрудненням вуглеводнів хлорорганікою.

Total та Eni повинні були перевести гроші ще 15 травня. За словами співрозмовників агентства, французька та італійська компанії не платитимуть до тих пір, поки не узгодять з російською стороною компенсацію за поставки некондиційної сировини.

“Хто захоче платити за таку сировину? Відверто кажучи, це зовсім не нафта й ніхто в Росії не може зрозуміло пояснити, від кого, кому і коли повинні надійти компенсації”, – заявив один із співробітників іноземних нафтокомпаній.

“Наша позиція зрозуміла. Західні компанії повинні сплатити, а потім подати позов про відшкодування збитків, які ми зможемо покрити пізніше”, – прокоментувало агентству джерело в великої російської нафтової компанії.

Однак, як пише Reuters, теоретично західні покупці мають право відмовитися платити за забруднену нафту.

Як відомо, проблема з якістю нафти, що надходить з Росії до Білорусі за трубопроводом “Дружба”, виникла в середині квітня. Вранці 30 квітня “Гомельтранснафта Дружба” повністю зупинила прийом продукції з Росії для витіснення неякісної сировини з нафтогону.

В свою чергу, російський суд заарештував чотирьох членів групи, яка постачала забруднену нафту в трубопровід “Дружба”, щоб приховати розкрадання сировини, повідомляють в Слідчому комітеті Російської Федерації.

25 квітня компанія “Укртранснафта” припинила транзит російської нафти по магістральному нафтопроводу “Дружба”. Про відмову від купівлі російської нафти повідомили й у Словаччині.

Загальний збиток від забруднення нафти, може коштувати Росії від $271,3 млн до $435,3 млн. Фінансові втрати також спричинило пошкодження обладнання та недоотриманий прибуток.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram