Новини
9 Березня 2023
439

Торік торгівля агропродукцією між Україною та ЄС зросла на 39%

Додатне сальдо становило $9,7 мільярда

У 2022 році взаємна торгівля сільськогосподарською продукцією між Україною і Європейським Союзом зросла до $16,5 млрд — це найвищий показник за часів дії угоди про асоціацію, який на 39% перевищив попередній рекорд 2021 року ($11,9 млрд), повідомляє пресслужба інституту з посиланням на коментар заступника директора Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки” Миколи Пугачова.

Пугачов зазначив, що торік додатне сальдо торгівлі становило $9,7 млрд.

Головними європейськими партнерами для України минулого року були: Польща, Румунія, Іспанія, Нідерланди, Італія, Німеччина та Угорщина. На ці країни припадають 77% сумарного українського торговельного обороту агропродовольством з Європейським Союзом.

У 2022 році Україна імпортувала аграрної продукції з країн — членів ЄС на суму близько $3376 млн — це майже на 17% менше, ніж у 2021 році.

Пугачов зауважив, що імпорт сільськогосподарської продукції до України з ЄС не має такої ж сталої структури, як експорт. При цьому вирізняються кілька груп товарів.

Найбільше Україна імпортувала з ЄС напоїв, переважно алкогольних — на $308 млн. Також в Україну було імпортовано залишків та відходів, продуктів для годівлі тварин на $291 млн.

Імпорт різних харчових продуктів, екстрактів і концентратів становив $290 млн.

За оцінкою заступника директора інституту, помітну частку (6%) у вітчизняному імпорті з ЄС 2022 року посіли молокопродукти, хоча торік їх завезли з-за кордону на 35% менше, ніж 2021 року, — на $219 млн. Водночас визначальним товаром в імпорті цієї групи стали різні сири, яких минулого року було імпортовано на $180 млн.

Постачання з Європи тютюну і виробів з нього скоротилися проти 2021 року на 43% — до $217 млн. Обсяги постачання на український ринок готових продуктів із зерна сягнули $207 млн. Торік Україна закупила в ЄС м’яса разом із субпродуктами також на $207 млн.

Минулого року у вартісній структурі вітчизняного імпорту агропродукції до України вперше значні обсяги припали на овочі. Їх було закуплено на $183 млн.

Загалом згадані групи продуктів посіли близько 57% у вартісних обсягах імпорту продовольства з Євросоюзу.

Науковець прогнозує, що Євросоюз цьогоріч залишатиметься головним партнером у зовнішній аграрній торгівлі України.

Відсутність мит на продукцію з нашої країни, відпрацьовані логістичні маршрути та безальтернативність ЄС для автомобільних і залізничних перевезень сприятимуть посиленню економічної інтеграції між сторонами.

Нагадаємо, Італія планує розблокування українського експорту.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram