Соцмережі
11 Грудня 2020
722

Тетяна Острікова: Аналіз основних показників зовнішньої торгівлі

В Україні зменшилося негативне сальдо, але й обсяг зовнішньої торгівлі скоротився

Держстат оновив “Основні показники соціально-економічного розвитку”. Цікава виходить картина по зовнішній торгівлі:
– Найбільше Україна торгувала з країнами ЄС, Китаєм та … Російською Федерацією. Ці країни входять одночасно у трійку лідерів з експорту та імпорту товарів.
– Важливим показником, за яким можна оцінити економічний стан країни та ефективність роботи її уряду є сальдо торгового балансу. Воно може бути позитивним, негативним чи нейтральним. Позитивне сальдо (експорт переважає над імпортом) є сигналом, що національна продукція користується попитом на міжнародних ринках, що країна виробляє достатньо продукції для себе, та ще й експортує. Це привертає увагу інвесторів та й валюти в країну заходить більше, ніж витрачається на імпорт.
Негативне ж сальдо (імпорт перевищує експорт) часто демонструє, що національні виробники поступаються у конкурентній боротьбі іноземним або що країна не виробляє достатньої кількості товарів.
– Торговельне сальдо з ТОП-3 країнами за експортом та імпортом наразі є негативним для України. Однак, у 2020 році, через світову кризу та карантинні обмеження, темпи зовнішньої торгівлі знизилися як у нас, так і в інших країнах. Тому обсяги українського імпорту обвалилися більше, ніж обсяги експорту. Імпорт зменшився на 5915,6 млн дол. США, а експорт на 2069,6 млн дол. США у порівнянні з аналогічним періодом минулого року (грудень-вересень).
На фоні цього негативне торговельне сальдо зменшилося майже в два рази (!), і навіть з’явилася надія, що обсяги експорту та імпорту зрівняються.
Отже, маємо як добрі новини – зменшення негативного сальдо, так і погані – скорочення обсягу зовнішньої торгівлі в цілому.
То ж є над чим працювати у новому році, сподіваюсь експортери та імпортери швидко відновлять обсяги. Адже на фоні новин про вакцину прогнозують пожвавлення економіки в 2021.

Держстат оновив «Основні показники соціально-економічного розвитку». Цікава виходить картина по зовнішній торгівлі:

•…

Опубликовано Тетяной Остріковой Среда, 9 декабря 2020 г.

 

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram