Новини
27 Травня 2021
1 079

Tesla задумалася про покупку заводу з виробництва чіпів

Власна фабрика допоможе компанії подолати наслідки глобального дефіциту цього продукту

Виробник електромобілів Tesla мільярдера Ілона Маска розглядає можливість купити власну фабрику з виробництва чіпів. Про це повідомляє Financial Times з посиланням на джерела, знайомі з питанням.

За їх словами, компанія також обговорює з галузевими операторами в Південній Кореї, США та на Тайвані покупку чіпів авансом, щоб забезпечити собі гарантовані поставки компонентів у майбутньому.

Як зазначає FT, для виробництва електромобілів Tesla потрібні мікросхеми новітнього покоління, які в основному виробляються на Тайвані та в Південній Кореї, але дістати їх стає все складніше на фоні глобального дефіциту чіпів.

Купівля власної фабрики допоможе подолати нестачу компонентів, але потребують суттєвих фінансових вкладень, попереджають експерти. За словами партнера консалтингової фірми Bain в Шанхаї Велу Сінха, багато автовиробників замислювалися про такий крок, але, “побачивши ціну фабрики, вставали назад у чергу” до вже діючих на ринку постачальників чіпів.

Завод з виробництва мікросхем, що використовує новітні технології, може коштувати близько $20 млрд, а власнику може знадобитися чимало часу, щоб освоїтися в управлінні таким складним підприємством, зазначає FT.

Втім, у Tesla вже є команда інженерів, яка розробляє напівпровідники для встановлених в електромобілях автономних систем водіння, а свій інтерес до виробництва компонентів компанія продемонструвала торік, коли повідомила про плани випускати власні акумулятори.

Як писали раніше Investory News, аналітики компанії AlixPartners підрахували втрати світової автомобільної промисловості від глобального дефіциту напівпровідникових чіпів. Тільки цього року автопром ризикує не дорахуватися виторгу в $110 млрд. Виробництво автомобілів скоротиться на 3,9 млн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram