Новини
28 Травня 2019
783

Тарифи на безпілотні таксі до 2030 року впадуть на 80%

Оборот галузі роботизованих таксі до цього часу досягне $2 трлн

Фото: Waymo

До 2030 року внаслідок технологічного прогресу та цінової переваги на перше місце вийдуть безпілотні таксі, тарифи на поїздки яких впадуть на 80%, йдеться у дослідженні від аналітиків швейцарського банку UBS Group AG.

Згідно аналізу, до 2025 р. чверть продаваних машин буде електрифіковано, 12 млн автомобілів буде купуватися для каршерінгових послуг, з яких 2 млн працюватиме як безпілотні таксі.

“Це буде початок повороту в бік користування автомобілем як послугою замість володіння ним”, – відзначають аналітики.

До 2030 року відбудеться перелом – вже 30% продаваних машин будуть призначені для каршерінга.

Зараз поїздка на каршерінговому автомобілі з однією людиною на борту вдвічі дорожча за поїздку особистому авто. Для двох пасажирів – трохи дешевше, але при цьому все одно дорожче за користування власною машиною. До 2025 р. каршерінг електромобіля на двох вже буде вигідніше свого транспорту та економніше громадського транспорту. Як стверджують автори, поїздка на роботизованому таксі буде коштувати вдвічі дешевше.

Розрахунки аналітиків UBS показують, що вартість пробігу безпілотного таксі буде на 80% нижче нинішнього таксі, керованого людиною. Загальна вартість володіння знизиться на 25%.

Фото: PYMNTS

“Автоматизація та електрифікація транспорту призведе до того, що парк автомобілів почне зменшуватися. Тільки у Нью-Йорку перехід на безпілотні технології дозволить скоротити парк таксі на 2/3. Відмова від особистого автомобіля також призведе до скорочення парку. Відповідно, менше машин на дорогах, менше пробок, менше парковок та чисте повітря”, – йдеться в звіті.

Це значно вплине на автомобільну галузь, але, як вважають аналітики, катастрофи не станеться, оскільки з’являться нові можливості. За прогнозом, до 2030 р. оборот галузі роботизованих таксі досягне $2 трлн: з’явиться необхідність в управлінні парками та рухомим майном.

За словами авторів дослідження, введення місячної підписки на користування таксі й трансляція реклами на транспорті нададуть прогнозовані грошові потоки і стійкість галузі. В результаті, від зростання кількості роботизованих таксі виграють і виробники шин, так як на електромобілях гума швидше зношується, і виробники акумуляторів та напівпровідників. Осторонь не залишиться й хімічна галузь.

Як відомо, нещодавно Daimler AG і BMW Group підписали відразу дві великі угоди. У першій йдеться про спільну розробку технологій для безпілотних автомобілів, а в другій – про об’єднання в єдину мережу існуючих сервісів каршерінга, зарядки електромобілів, парковки і т.д.

Tesla також планує запустити сервіс безпілотного таксі в США в 2020 р, створивши для цього окремий автопарк. При цьому власники автомобілів Tesla також зможуть за гроші здавати свої машини під послуги таксі.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram