Соцмережі
1 Липня 2020
779

Тарас Козак: Рівень заробітної плати росте навіть в умовах карантину

Держстат України оприлюднив середню заробітну плату за травень рівні ₴10‘542

Розмір середньої номінальної заробітної платні не тільки не зменшився, а ще й суттєво зріс – на ₴112 (або 1.1%) в порівнянні з минулим квітнем, а за останні 12 місяців (відносно травня 2019) – зростання на ₴303 (чи 3.0%)!!

Офіційна зарплатня (після провалу в квітні) продовжує зростати швидше інфляції як у місячному, так і в річному вимірах!!!

Щиро кажучи, мене здивували ці дані. Чимало інших джерел (опитування працівників, роботодавців, загальне тло в ЗМІ) повідомляли про суттєве зменшення з/п із-за карантину. Якщо вірити і Укрстату, і іншим джерелам, то, мабуть, скорочені були з/п в конвертах. Тобто, зменшення відбулося тих з/п, яких не бачить офіційна статистика.

В таких умовах, вважаю, цілком прийнятним збільшення мінімальної з/п до ₴5-6 тис при виході з карантину.

Деякі пояснення до статистики:
Номінальна заробітна плата включає тарифні ставки (посадові оклади), премії, доплати, надбавки, оплату за невідпрацьований час, а також обов’язкові відрахування: податок на доходи фізичних осіб, військовий збір.

Реальна заробітна плата характеризує купівельну спроможність номінальної заробітної плати під впливом змін споживчих цін на товари і послуги та рівня податків й обов’язкових платежів.

Індекс реальної заробітної плати розраховується шляхом ділення індексу нарахованої номінальної заробітної плати (без урахування податку на доходи фізичних осіб та військового збору) на індекс споживчих цін.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram