Соцмережі
2 Червня 2022
478

Тарас Козак: Нова рекордна облікова ставка

Національний банк України підвищив облікову ставку до 25% річних! Нагадаю, що до сьогодні ставка становить 10% річних.

Дуже неочікуване для мене рішення. Прогнозував, що, при всій необхідності суттєво підвищити ставку ще в перші дні великої війни, НБУ продовжить політику відносно дешевих грошей для економіки.

Тим часом ціни зростають дуже швидко. З початку року — на понад 10%. Очікується, що річна інфляція буде вища за 20%. Основні причини породжені рашистською агресією. Серед них – зростання світових цін на енергоресурси, падіння курсу гривні, обмеження виробництва та торгівлі в Україні тощо.

Головне завдання Нацбанку згідно з Конституцією — утримання стабільності гривні, що трактується законом про НБУ як цінова стабільність. Тобто, низька інфляція. Бажано — біля 5% на рік.

Теорія говорить, що висока облікова ставка зменшить інфляцію. Підняття ставки потенційно підніме вартість грошей в економіці та зв‘яже гривневу масу. Банки мають збільшити відсотки за депозитами. Громадяни менше куплятимуть товари та послуги, а більше заощаджуватимуть у гривневих інструментах.

Це була теорія. Що ж у наших реаліях?

Дефіцит державного бюджету України гігантський. За даними Міністра фінансів, щомісячно скарбниці не вистачає понад $5 млрд доходів для фінансування лише критичних видатків (війна, пенсії, бюджетники, переселенці тощо).

Західні партнери поки що дають біля $2 млрд грантами і кредитами. Решту Мінфін залучає через внутрішні запозичення. Частково давали державі в борг комерційні банки, компанії та громадяни під 10-11% річних. Але більшість військових ОВДП викуповує Нацбанк за рахунок друкування гривень.

Після підняття облікової ставки до 25% Нацбанк продаватиме комерційним банкам свої депозитні сертифікати під 23% річних. Звісно, у банків пропаде бажання купляти ОВДП під значно нижчий відсоток.

Наслідки будуть наступні:

1. Ставки за банківськими депозитами в гривнях сильно виростуть. Можливо аж до 20% річних.

2. Мінфіну доведеться піднімати дохідність за новими ОВДП до рівня 20-25% річних.

3. Попит на долари зменшиться, курс ₴/$ не падатиме стрімко. Можливо, що гривня трохи підросте проти долара.

Також варто відзначити, що Нацбанк справді незалежний від Кабміну та Президента. Бо їм цей крок точно не сподобається.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram