Бiзнес
2 Травня 2019
2 218

Свайпни мене: Як Tinder став найуспішнішим сервісом для онлайн-знайомств

Від бізнес-інкубатора та студентських кампусів до світового хайпу

Сайти знайомств змінюють людське життя починаючи з 90-х років. Як свідчать результати дослідження, опублікованого у MIT Technology Review, зараз близько третини шлюбів починаються з того, що двоє людей знайомляться онлайн. Дейтігнгові сервіси вплинули не лише на спосіб знайомства як такий, а й на кількість міжрасових родин та стабільність сімейних стосунків. Принаймні у США.

Власне, одним з піонерів галузі був американський сервіс Match.com, запущений у 1995 році. Потім з’явилися OKCupid, Badoo та десятки аналогічних сервісів у різних регіонах світу.

А в 2012 році запустився Tinder і це, на думку дослідників, змінило підхід до побачень ще сильніше. Втім, це далеко не єдине досягнення цієї компанії.


•••

Сьогодні аудиторія сервісу Tinder перевищує 57 млн. користувачів

•••


Спочатку було соромно

На сьогодні аудиторія сервісу Tinder, який розробили у каліфорнійському Лос-Анджелесі, перевищує 57 млн користувачів. У першому кварталі поточного року Tinder зрушив із п’єдесталу Netflix, ставши найбільш касовим неігровим мобільним додатком у світі. Квартальна виручка компанії зросла на 42% – до $260 млн. І хоча на думку деяких аналітиків Netflix втратив позиції та 15% виручки здебільшого через відмову платити так званий “податок Apple” та приймати оплату свої послуг через iTunes, Tinder це не надто бентежить.

Як говорив у інтерв’ю Business Insider один із співзасновників проекту Шон Ред, все почалося з його проблем. “У той час я переживав етап особистісного росту й намагався зрозуміти, чому мені так важко підійти до когось та познайомитися. Це дуже мене непокоїло”, – сказав він, додавши, що й дотепер залишається дуже сором’язливим.

Щоб вирішити цю проблему, Ред разом із друзями вирішив створити додаток для онлайн-знайомств. Втім, Tinder – це не зовсім класичний стартап.

Компанія народилася у бізнес-інкубаторі Hatch Labs, заснованому американським інтернет-гігантом InterActiveCorp (IAC), який володіє більш ніж сотнею брендів по всьому світу.

Співзасновники Tinder Джастін Матін (зліва) і Шон Ред (справа)

Співзасновниками популярного додатка, крім Шона Реда, вважаються Крістофер Гульчинські, Дінеш Мурджані, Джонатан Баден та Джастін Матін. Але компанія де-факто належить не їм, а Match Group, яка в свою чергу підконтрольна IAC. Tinder – це не єдиний і навіть не перший дейтінговий продукт у портфелі Match Group, яка володіє Match.com, OkCupid та недавно запущеним “турніром” для побачень Crown.

Існує кілька версій створення Tinder, які дещо розходяться у деталях. Але хай там як, у вересні 2012 року додаток був запущений і почав набирати обертів. На початку компанія не використовувала якихось особливих маркетингових прийомів. Наприклад, одного разу Джастін Матін просто розіслав рекламу свого дітища по всім контактам з телефонів колег-співзасновників. З п’яти сотень отримувачів близько 80% погодилися зареєструватися у додатку, а наступного дня його аудиторія зросла майже наполовину.

Здебільшого фаундери просували сервіс серед друзів та знайомих, а згодом зосередилися на студентах, що мешкали у кампусах каліфорнійських університетів. І це дало приголомшливий результат, буквально за кілька місяців додатком користувалося вже півмільйона людей.

Оскільки американська аудиторія зростала швидкими темпами, компанія почала міжнародну експансію. Вже в середині 2013 року додаток, що спочатку працював лише на iPhone, отримав Android-версію, що дозволило суттєво розширити кількість потенційних користувачів. І вже у листопаді того ж року сервіс відзвітував про непогані результати на міжнародних ринках. Найактивнішими країнами виявилися Великобританія та Бразилія, де кількість користувачів збільшувалася на 2% щодня.

Менш ніж через два роки після заснування компанії, на початку 2014-го, понад 10 млн користувачів у кількох десятках країн мали додаток на своїх смартфонах

Менш ніж через два роки після заснування компанії, на початку 2014-го, понад 10 млн користувачів у кількох десятках країн мали додаток на своїх смартфонах. До кінця року кількість завантажень збільшилася у чотири рази – до 40 млн, а кількість активних сесій перевищила мільярд на добу. Ще за рік кількість активних користувачів на місяць (показник MAU) збільшилася на 100%, хоча компанія все ще генерувала збитки.

Сьогодні Tinder працює більш ніж у 190 країнах світу. І не дивлячись на те, що на момент запуску конкуренція на ринку вже була чималою, а сама по собі бізнес-ідея сервісу онлайн-знайомств не була чимось новим та оригінальним, додаток завоював популярність.


•••

Сьогодні Tinder працює більш ніж у 190 країнах світу

•••


Не в останню чергу цьому посприяли орієнтація на молоду аудиторію, яка активно користується смартфонами, мінімалістичний інтерфейс, дуже простий алгоритм прийняття рішення (подобається/не подобається) та елемент гри. На відміну від низки популярних сайтів знайомств, у Tinder не було величезних докладних анкет, користувачам пропонувалося розказувати про себе у довільній формі. Водночасбраузерна версія сервісу з’явилася лише у 2017 році, до цього часу існував виключно мобільний додаток, що підбирає пари на основі геолокаційних даних.

До речі, завдяки Tinder популярним стало сленгове поняття “свайпнути”, що означає “відмовити”, “відмахнутися”. В перших версіях додатку користувачам показували фото потенційної пари і дві кнопки з сердечком та хрестиком. Але згодом Джонатан Баден помітив, що люди полюбляють пролистувати фото на телефоні, і додав функцію свайпа, коли пролистування фото вправо означало, що анкета зацікавила користувача, а вліво – що ні. І це стало “фішкою” та водночас конкурентною перевагою сервісу.

Трохи про гроші

За оцінками експертів, ринкова вартість Tinder могла б досягати $1 млрд. Але, звичайно, за умови, що він був би самостійною компанією. Адже проект від початку фінансувався коштомIAC. При цьому, як заявляв у 2014 році СЕО Match.com та OkCupid Сем Янг, корпорація володіла, володіє і володітиме контрольним пакетом акцій Tinder.

Відомо всього про два раунди інвестицій у проект, зроблених фондом Benchmark та материнською компанією IAC, на загальну суму у $50 млн. І водночас Tinder сам досить активно купував молоді технологічні компанії. Зокрема, з 2015 по 2017 роки сервіс поглинув розробника мобільних додатків Tappy, платформу Humin та відео-стартап Wheel.


•••

За оцінками, ринкова вартість Tinder могла б досягати $1 млрд, у випадку, аби компанія була самостійною

•••


Що стосується монетизації, то на старті засновники Tinder голосно заявляли, що їхнє дітище завжди буде безкоштовним. Але вже у 2014 році компанія почала експериментувати з рекламою та іншими способами заробітку. Наприклад, у 2015 році у користувачів з’явилася можливість за гроші повернути назад цікаву анкету, якщо ту випадково свайпнули вліво. Але головним джерелом доходу стала функція Tinder Plus, за яку треба було платити від $9,99 до $19,99 на місяць.

Згодом компанія пішла ще далі і запровадила розширений пакет Tinder Gold, що значно вплинуло на фінансові показники. Наприклад, за підсумками 2018 року, кількість платних користувачів додатку зросла до 4,1 млн. А виручка сервісу збільшилася до $805 млн. Для порівняння, у той самий період інші дейтінгові активи Match Group Match.com та OkCupid разом заробили $872 млн.

Виявилося, що користувачі готові платити за можливість проглядати анкети по всьому світу, а не лише у найближчій окрузі, як у базовій версії додатку. Також, вочевидь у Tinder Gold нову аудиторію сервісу привабила можливість повернутися до профілю, який випадково пропустили, безліміт на лайки та можливість бачити, кому саме сподобалася їхня анкета.

Скандали, інтриги…теорії змови

Може здатися, що розвиток Tinder відбувався плавно та без перепон, але це не зовсім так. У 2014 році, коли компанія переживала бурхливе зростання, спалахнув скандал через звинувачення одного із співзасновників, Джастіна Матіна, у сексуальних домаганнях до 25-річної колеги Уітні Вульф. Ситуацію “вирішили” шляхом компенсації у $2 млн та відсторонення Матіна від посади. Але згодом звільнитися довелося й Шону Реду, який на той час був генеральним директором. Проте через кілька років він зазначав, що “звільнення” було надто голосним словом.

“Мене попросили покинути посаду генерального директора, але продовжити керувати компанією частково. Річ у тому, що наша компанія розвивалася так швидко, що, звичайно ж, з’явилися сумніви, чи зможе 28-річний молодий чоловік, який ніколи не керував бізнесом такого масштабу, займати пост його глави і приймати правильні рішення”, – пояснював він у одному з інтерв’ю.

“Чесно кажучи, я і сам сумнівався. Мені було страшно. Tinder швидше, ніж що-небудь, і через це я відчував чималий стрес. Ми разом прийняли це рішення”, – додавав Ред.

Через чотири роки він разом із Джастіном Матіном, Джонатаном Баденом та ще кількома топ-менеджерами сервісу подали колективний позов до IAC та Match Group. Засновники обвинувачували материнські компанії у тому, що ті грабують співробітників Tinder та маніпулюють фінансовою інформацією. Також у позові йшлося, що Match Group занижувала оцінку проекту, щоб зменшити вартість опціонів на акції, які належали першим співробітникам та засновникам Tinder.

Позивачі вимагали відшкодування не менше $2 млрд. Натомість Match Group та IAC відповіли звільненнями кількох співробітників та зустрічним позовом на $250 млн, звинувачуючи Реда у порушенні трудового договору та незаконному копіюванні конфіденційної інформації. Тому, схоже, що судові суперечки триватимуть ще дуже довго.

Так чи інакше, Tinder вдалося стати чимось більшим, ніж просто сервіс знайомств. Через додаток часто шукають (і успішно знаходять) співробітників та продають найрізноманітніші товари та послуги, в основному, пов’язані зі стилем життя сучасної молоді (а не те, що ви зараз подумали). І поки більшість конкурентів додатку залишається позаду. Навіть Facebook, з його 2,7 млрд користувачів, поки що не вдалося наздогнати Tinder. Хоча, розвиваючи власний сервіс побачень Dating та анонсувавши запуск додатку Secret Crush для романтичних знайомств всередині соцмережі, компанія дуже старається.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram