Новини
5 Жовтня 2021
844

Статистика: У вересні зростання цін у новобудовах столиці сповільнилося

З початку року ціни на квартири в Києві зросли на 19,1%

У вересні вартість квадратного метра на первинному ринку житла Києва в середньому становила 33 тис. грн. Це на 1,5% дорожче, ніж у серпні. Але темпи зростання в перший місяць осені сповільнилися, свідчать дані Lun.ua.

У серпні проти липня квадратний метр подорожчав на 1,9% до 32,5 тис. грн, а в липні проти червня на 3,6% до 31,9 тис. грн.

З початку року ціни на квартири в Києві зросли на 19,1%. Забудовники кажуть, що до кінця року ця тенденція збережеться, аргументуючи це подорожчанням сировини, інфляцією і попитом, який тримається на докарантинному рівні.

Але, забудовникам вигідно говорити про зростання цін, тим самим підхльостуючи попит, пише LIGA.net з посиланням на коментар Асоціації фахівців з нерухомості України.

Квартири на первинному ринку перестануть дорожчати, тільки якщо звалиться попит. “А це можливо в разі форс-мажорів — таких як жорсткий локдаун, війна, крах монетарної системи або різке зниження купівельної спроможності”, — розповів директор консалтингової компанії City Development Solutions Роман Герасимчук.

Найбільш імовірний з них — повторний локдаун. Тоді восени забудовники можуть вдатися до прихованого зниження цін під виглядом акцій і спеціальних пропозицій, оскільки залежать від продажів — велика частина отриманих коштів спрямовується в будівництво.

“Кількість угод на період нового локдауну може скоротитися на 30-35%, як це було, наприклад, у квітні нинішнього року, але ці угоди перейдуть у розряд відкладеного попиту”, — зазначив гендиректор компанії “Увекон” Володимир Шалаєв.

Нагадаємо, Уряд схвалив рішення збільшити фінансовий ресурс “Укрфінжітла” вже у 2021 році: вирішено випустити облігації внутрішньої державної позики обсягом на 20 млрд грн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram