Новини
22 Вересня 2021
596

Уряд вирішив випустити облігації на 20 мільярдів гривень для програм пільгової іпотеки

ОВДП будуть випущені на термін до 15 років з відсотковою ставкою до 13% річних

Кабінет міністрів України (КМУ) схвалив рішення збільшити фінансовий ресурс “Укрфінжітла” вже у 2021 році. Як повідомляє прем’єр-міністр Денис Шмигаль в Telegram, вирішено випустити облігації внутрішньої державної позики обсягом на 20 млрд грн.

“Кошти дадуть можливість забезпечити тисячі українських сімей доступним житлом в межах програми “Доступна іпотека”, — уточнив глава уряду.

Згідно з проектом постанови, ОВДП будуть випущені на термін до 15 років з відсотковою ставкою до 13% річних.

Як повідомлялося, у квітні Верховна Рада внесла зміни в закон “Про державний бюджет на 2021 рік”, надавши Кабміну право розмістити облігації внутрішньої позики на 20 млрд грн з метою впровадження фінансово-кредитних механізмів забезпечення громадян житлом.

Згідно з пояснювальною запискою, реалізація закону дозволить у короткостроковому періоді надати близько 8 тис. іпотечних кредитів для придбання житла і придбати 12 тис. квартир для подальшої передачі їх у фінансовий лізинг.

При цьому за розрахунками Міністерства внутрішніх справ, для продовження безперервності реалізації державної програми забезпечення поліцейських і осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту житлом на умовах фінансового лізингу необхідно залучити у 2021 і 2022 роках коштів на загальну суму 10 млрд грн.

Крім того, при розрахунках потреби в додатковій капіталізації АТ “Укрфінжітло” також необхідно врахувати фінансові показники діяльності Державної іпотечної установи, збиток якого за підсумками роботи у 2020 році становив 4,65 млрд грн.

Нагадаємо, українські банки в липні 2021 року видали 974 іпотечні кредити на загальну суму 773,2 млн грн. Про видачу нової іпотеки в липні поінформував 21 банк — це найбільша кількість учасників ринку за період, охоплений опитуванням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram