Новини
10 Вересня 2021
652

Обсяг виданих за перші сім місяців 2021 року іпотечних кредитів перевищив 4,4 мільярда гривень

Кількість учасників ринку зростає

Українські банки в липні 2021 року видали 974 іпотечні кредити на загальну суму 773,2 млн грн. Про видачу нової іпотеки в липні поінформував 21 банк — це найбільша кількість учасників ринку за період, охоплений опитуванням (із грудня 2018 року), повідомляє пресслужба Національного Банку України (НБУ).

Загалом за перші сім місяців поточного року банками видано 5 626 іпотечних кредитів на загальну суму понад 4,4 млрд грн. Проти відповідного періоду минулого року обсяги нового іпотечного кредитування зросли у 2,3 раза за кількістю договорів та більш ніж утричі в грошовому вимірі.

“Кредити на купівлю житла на вторинному ринку нерухомості залишаються головним драйвером ринку: в липні їх частка перевищила 90% від усіх наданих іпотечних кредитів як за кількістю договорів, так і за грошовим обсягом”, — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що ринок іпотечного кредитування залишається дуже концентрованим: п’ять найактивніших банків уклали 90% нових угод.

Середньозважена ефективна ставка іпотечного кредиту становила в липні 16,8% на первинному і 13,4% — на вторинному ринку. З початку року ставки знизилися відповідно на 0,1 в. п. та на 0,6 в. п.

Нагадаємо, влада України планує випуск держоблігацій на 20 млрд грн ($748 млн за поточним курсом) для розвитку іпотеки.

Як писали раніше Investory News, вартість житла на первинному ринку до кінця 2021 року може зрости на 5-10%, на вторинному — на 7%.

А от середні ціни на житлові новобудови бізнес-класу в столиці на початок вересня становлять 48,8 тис. грн/м², або $1820, що на 30% вище аналогічного періоду минулого року. Докладніше — за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram