Новини
3 Вересня 2021
625

Експертна думка: Житлові новобудови бізнес-класу в Києві подорожчали за рік на 30%

Житло такого класу має набагато складнішу архітектуру та проєктні рішення

Середні ціни на житлові новобудови бізнес-класу в столиці на початок вересня становлять 48,8 тис. грн/м², або $1820, що на 30% вище аналогічного періоду минулого року, пише “Інтерфакс-Україна” з посиланням на коментар СЕО компанії ENSO Раміля Мехтієва.

“Бізнес-клас дорожчає активніше, ніж середні ціни на новобудови столиці, які за рік зросли з 26,6 тис. до 32 тис. грн/м², тобто на 20%”, — розповів він.

Експерт пояснив різницю в динаміці вищою часткою імпортних складових при будівництві нерухомості бізнес-класу. “Імпортні складові дорожчають швидше місцевого виробництва. Ситуація з імпортними матеріалами посилюється карантинними обмеженнями та локдаунами, які значно ускладнили логістику”, — сказав Мехтієв.

Крім цього, в бізнес-класі зазвичай набагато складніша архітектура та проєктні рішення, що несе за собою додаткові витрати як на матеріали, так і на виконання робіт кваліфікованими фахівцями. “Не варто також залишати поза увагою загальносвітовий тренд подорожчання житла і те, що в Україні нерухомість стала чи не головним інструментом інвестування для громадян. Це збільшує попит, що своєю чергою впливає і на ціну”, — зазначив Мехтієв.

Експерт прогнозує збереження тенденції зростання вартості житла і в наступному році. “За нашими оцінками, як мінімум до середини 2022 року тренд не зміниться. Багато що залежить від макроекономічної ситуації та відновлення провідних економік світу. В першу чергу мова йде про Китай, який величезними темпами нарощує споживання сировини, підігріваючи тим самим попит на той же метал”, — сказав Мехтієв.

За його словами, також не можна виключати появи нових штамів і, як наслідок, можливого введення карантинних обмежень. “Це, швидше за все, призведе до повторення ситуації весни 2020 року, коли продажів на ринку нерухомості майже не було. Правда, це призвело до відкладеного попиту, який реалізувався в серпні 2020 року. Тоді ж і почалося швидке зростання ціни”, — зазначає експерт.

Як писали раніше Investory News, обсяг інвестицій в нерухомість Києва у серпні поточного року збільшився на 21% проти липня й становив в еквіваленті $45 млн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram