Новини
24 Липня 2020
1 575

Справа у квадраті: В Європі завершилася 10-річна війна між Ritter Sport і Milka на користь першої

Саме Ritter Sport придумала квадратний шоколад і в неї була монополія на нього

В Європі завершилася затяжна шоколадна війна між виробниками солодощів Ritter Sport і Milka через форми плитки шоколаду, пише Deutsche Welle.

Компанія Ritter Sport вже майже сто років випускає квадратні плитки шоколаду, відомі у всьому світі. За офіційною легендою, таку форму в 1932 р. придумала Клара Ріттер, щоб він “містився в кишеню будь-якої спортивної куртки й не ламався, а за вагою був би таким же, як звичайна прямокутна плитка”.

У 1993 р. Ritter Sport оформила ексклюзивне право на квадратну плитку як тривимірний товарний знак. Здавалося б, все йде добре — понад 55 видів шоколаду, присутність на ринках 100 країн, річний оборот — майже пів мільярда євро.

Але тут монополію Ritter Sport на квадратні плитки вирішив оскаржити інший — не менш відомий — шоколадний бренд-земляк Milka також зі своєю історією і традиціями.

Шоколад Milka випускають з 1901 р., за цей час лише кілька разів змінювався дизайн, а з 1970 рр. всі рекламні кампанії шоколаду ставлять акцент на ніжності. У 2010 р. Milka вирішила порушити монополію Ritter Sport і випустити свій квадратний шоколад. Ritter Sport очікувано був проти.

Milka через суд зажадала анулювати патент Ritter Sport на підставі нечесної конкуренції. І компанія перемогла — федеральний патентний суд анулював право Ritter Sport на квадратний шоколад.

Однак через кілька місяців це рішення скасували, і перемогу вже святкував Ritter Sport. Тоді Milka звернулася до Верховного федерального суду. Але, той встав на сторону Ritter Sport.

Як пише BBC News, у Німеччині не можна зареєструвати форму як товарний знак, якщо вона надає “істотну цінність”. Та у випадку з Ritter Sport, як постановив суд, це не так. Покупці сприймають квадратну форму шоколаду одночасно як індикатор його походження та якості.

“На ціну продукту форма плитки не впливає і ніякої художньої цінності не несе”, — ухвалив Верховний федеральний суд і зберіг за Ritter Sport право на її “тривимірний товарний знак”.

Тепер як мінімум в магазинах Німеччини можна купити тільки один квадратний шоколад — Quadratisch. Praktisch. Gut (квадрат, практичність, добре — слоган Ritter Sport).

Нагадаємо, за підсумками 10 місяців 2019 р. експорт українського шоколаду становить майже $138 млн. Найбільшим імпортером українського шоколаду став Казахстан.

Investory News підготували добірку 15 десертів світу, які оригінальні не лише своєю ціною, а й прикрасами та інгредієнтами.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram