Новини
25 Квітня 2023
380

ШІ підвищує продуктивність низькокваліфікованих співробітників компанії

Такі висновки зробили вчені зі Стенфорда після свого експерименту

Дослідження Стенфордського університету та Массачусетського технологічного інституту показало, що інструменти генеративного ШІ підвищили продуктивність працівників служби підтримки в компанії з розробки програмного забезпечення (входить до списку Fortune 500) у середньому на 14%, повідомляє Bloomberg. Причому помітнішими результати мали найменш кваліфіковані працівники.

Як пояснив співавтор дослідження Ерік Бріньольфссон, директор лабораторії цифрової економіки Стенфордського інституту, у цьому дослідженні вперше вивчили вплив ШІ в реальному світі протягом тривалого часу року. В інших дослідженнях перевірявся вплив технології виконання працівниками окремих письмових завдань у невеликих лабораторних умовах.

Американські дослідники спостерігали за роботою понад 5 тис. співробітників служби підтримки, які працюють переважно на Філіппінах. Їхню роботу оцінювали за швидкістю та ефективностю вирішення проблем клієнтів. Добровольці були поділені на групи: одні отримали доступ до інструментів ШІ, а інші ні. Назва компанії у звіті не розкривається.

Один із висновків дослідження полягає в тому, що найбільшу вигоду від використання технологій отримали працівники-початківці: вони змогли виконувати свою роботу на 35% швидше. Найвищі кваліфіковані працівники практично не побачили жодної користі від запровадження ШІ. Ці співробітники, швидше за все, давали відповіді того ж рівня, що його рекомендував ШІ. Тому вони мали менше можливостей для вдосконалення — підказки могли відволікати, вважають учені.

Якщо ШІ зрештою скоротить розрив між низькокваліфікованими та висококваліфікованими працівниками, компаніям, можливо, доведеться докорінно переглянути логіку, що лежить в основі вибору оплати праці.

Нагадаємо, ARM розробляє власні високопродуктивні чипи.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram