Новини
6 Листопада 2023
258

Що мотивує українців залишатися за кордоном

Найбільше тримає від повернення рівень життя в країні тимчасового проживання

Більшість українських біженців, які виїхали за межі країни через повномасштабне вторгнення, не планують повертатись додому.

Дослідження Лабораторії законодавчих ініціатив за підтримки Європейського Союзу звітувало про найвагоміші фактори при прийнятті такого рішення, пише “Дзеркало тижня”.

Зазначається, що з часом вимушені мігранти пристосовуються до життя за кордоном, облаштовуються, соціалізуються, звикають. 44% з них орендують окремий будинок або квартиру, а ще 20% живуть в окремому житлі, наданому безплатно.

Таким чином, дві третини біженців мають комфортні умови проживання, а можливість самостійно орендувати житло є показником непоганого рівня матеріального забезпечення (для порівняння, у притулках для біженців живуть лише 8,5%).

Згідно з результатами дослідження, встановлені п’ять груп факторів, які є більш і менш важливими для рішення вимушених мігрантів повернутися або не повернутися.

Найвагомішою виявилася група факторів, які стосуються оцінки країни перебування (29% рішення про повернення до завершення війни та 43% — після завершення). Вона охоплює те, наскільки вимушені мігранти задоволені якістю життя в країні перебування, починаючи від суто практичних питань (якість освіти, медицини, можливості працевлаштування, сфера послуг, якість інфраструктури тощо) та закінчуючи більш загальними (близькість менталітету населення країни перебування).

Інші групи коливаються в межах 12−21%. Більш того, найвагоміша причина, яка зменшує бажання повертатися, — це очікування низької якості життя в Україні (60% респондентів вказали цю причину).

Натомість безпекові причини мали більше ваги під час прийняття рішення про виїзд з України — 79% вимушених мігрантів вказали хоча б одну безпекову причину для виїзду за кордон.

Нагадаємо, українські біженці заощаджують гроші в Німеччині.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram