Новини
27 Жовтня 2023
295

Українські біженці заощаджують гроші в Німеччині

У більшості залишається близько €500

Українські біженці в Німеччині отримують суттєву соціальну підтримку та можливість працювати. Серед втікачів від війни, які перебувають у країні понад рік, роботу знайшли 28% працездатних людей.

Більшість українців, які вимушено перебувають у Німеччині через війну в Україні, заощаджують €494 євро (19,1 тис. грн) на місяць після оплати усіх витрат, свідчать результати опитування “З Польщі до Німеччини. Нові тенденції міграції українських біженців”, яке провели міграційна платформа EWL та Центр Східноєвропейських студій Варшавського університету на замовлення Канцелярії Прем’єр-міністра Польщі, пише Finance.ua.

Біженці заощаджують від різних джерел доходу: соцвиплати, фінансова підтримка родини, робота. У кожного четвертого респондента (38%) після оплати всіх витрат на проживання в Німеччині залишається понад €500 євро (19,4 тис. грн) на місяць. Майже у кожного п’ятого — від €100 до €300(3,9−11,6 тис. грн).

Понад чверть (28%) респондентів вказали, що заощаджують від €301 до €500(11,7 — 19,4 тис. грн). У 15% залишається до €100 євро (3,9 тис. грн). Між тим, понад €1000 на місяць (38,8 тис. грн) залишається у понад 13% опитаних біженців.

Водночас аналогічне опитування в Польщі показало, що після оплати всіх витрат на проживання в Польщі у 59% громадян України залишається майже у 4,5 раза менше — понад 500 злотих на місяць (близько €111 — 4,3 тис. грн).

“Можливість більше заробити та заощадити спонукають українців переїжджати з Польщі до Німеччини. Також Німеччина є у топі зацікавлення роботою серед українців, які перебувають в Україні та шукають можливостей заробити за кордоном”, — зазначає директор міжнародної рекрутації EWL Марцін Колодзейчик.

Із серпня минулого року кількість зареєстрованих громадян України у Німечинні зросла на 410 тис. Дослідження EWL показує, що на рішення біженців обрати Німеччину найбільше впливають такі фактори:

• наявність друзів і знайомих у Німеччині (43%);

• привабливіші соціальні виплати в Німеччині (42%);

• можливість накопичення більших заощаджень (38%);

• пропозиції роботи з вищою зарплатою (27%).

Опитування провели у серпні 2023 року серед 400 повнолітніх громадян України, які приїхали до Польщі після початку війни, а потім виїхали до Німеччини.

Нагадаємо, цьогоріч українці вже задонатили 12,5 мільярда.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram