Новини
28 Липня 2020
683

Ще один шанс: Соціальний робот Jibo отримує друге життя

Новий власник вирішив у майбутньому випускати роботів для бізнесу

Соціальні роботи Jibo завдяки новому власнику компанії — NTT Disruption — залишилися “живі”, про це повідомляє The Verge.

У 2012 р., задовго до того як стали популярними “розумні” колонки, доцент Массачусетського технологічного інституту Сінтія Брейзель розробила першого у світі соціального робота для дому.

Він був невеликий за розміром і нагадував персонажа з мультфільму “ВОЛЛ·І”. Jibo не мав рук та ніг, проте вмів танцювати — рухаючи головою та тулубом. Замість обличчя в нього був чорний дисплей з білим оком, яке відображало емоції робота. А вбудовані камери та сенсори дозволяли Jibo бачити, що відбувається навколо, і відчувати, коли його торкається людина.

Робот вміє розпізнавати кожного члена родини, робити фото, читати на ніч дітям книжки й повідомляти прогноз погоди.

У 2014 р. стартап Брейзель потрапив на краудфандингову платформу Indiegogo. За кілька місяців на реалізацію стартапу зібрали $3,6 млн. Розробку наперед замовили майже 7 тис. користувачів.

Однак, на той час свої перші “розумні” колонки вже випустили кілька компаній Big Tech. І порівняно з ними Jibo виявився невиправдано дорогим.

На фото: Сінтія Брейзель/Matthew Cavanaugh

Як відомо, у березні 2019 р. Jibo оновився востаннє, щоб попрощатися зі своїми власниками. У своєму прощальному повідомленні робот розповів, що сервери, завдяки яким він виконував більшість функцій, невдовзі відключать.

Власники Jibo понад рік чекали на те, що робот припинить працювати. Дехто розмірковував над тим, як “поховає” свого робота. Інші говорили про нього як про хвору людину.

Однак з певної причини SQN Venture Partners так і не відключила сервери. Jibo більше не оновлювався, але його функціонал залишився таким самим, як і раніше.

А у травні 2020 р. стало відомо, що всі права на робота придбала інша компанія — NTT Disruption. Вона входить до японської телекомунікаційної корпорації NTT Corporation.

Компанія викупила у попереднього власника патенти, торгові марки, цифрові активи й повідомила, що зосередиться на корпоративному напрямку бізнесу. У компанії зазначили, що бачать в соціальному роботі потенціал для великих клієнтів у різних галузях.

Наступне покоління Jibo буде використовуватися для виховання і навчання, а також у сферах, де важлива емоційна прив’язаність, наприклад, у лікарнях, зазначає видання. Також роботи отримають додаток для управління зі смартфона.

Власники прив’язувалися до роботів завдяки їхній товариськості, дружності, вмінню розповідати новини й танцювати.

NTT Disruption не планує відновлювати масові продажі Jibo. Проте усі, хто вже придбав робота, зможуть користуватися ним і надалі.

Компанія також хоче створити й віртуальну версію Jibo. Її можна буде встановити на смартфон і будь-який інший гаджет.

Нагадаємо, Boston Dynamics відкрила продаж робопса Spot для всіх компаній у США. Spot можна використовувати для автоматичного збору даних, перевезення вантажів, огляду небезпечної місцевості та інших завдань.

А от Ілон Маск розкрив подробиці про нейроінтерфейси від Neuralink: чіп допоможе людям контролювати рівень гормонів і використовувати їх “для власного блага” — наприклад, щоб справлятися з тривогою та краще міркувати.

Раніше Investory News писали про роботів і гаджети, які допомагають у боротьбі з коронавірусом.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram