Драйв
12 Червня 2020
2 018

Перемогти пандемію: Як роботи та гаджети допомагають у боротьбі з COVID-19

Упізнавати вірус за голосом або вимірювати температуру 200 особам – далеко не всі здібності IT-помічників

Роботами, що прибирають у квартирі або готують на кухні сніданок, давно вже нікого не здивуєш. Що вже говорити про тих, які залучені у виробництві автомобілів або в інших галузях важкої промисловості. Якщо у повсякденному житті вони стають незамінними помічниками, то під час пандемії – роботи та інші різноманітні гаджети стали ще більш популярними.

Замінили людей

У першу чергу, коронавірус спровокував зростання попиту на роботів-прибиральників, які виконують глибоке очищення поверхонь за допомогою інтенсивного УФ-випромінювання, що небезпечне для людей, повідомляє BBC, з посиланням на CEO компанії UVD Robotics Пера Юул Нільсена.

Спочатку роботи для очищення підлоги, які мають здатність самостійно переміщатися завдяки системі голосового управління, створювалися для лікарень та інших медичних установ (основна мета – замінити людей під час прибирання), де ризик поширення вірусу особливо високий.

З активним розповсюдженням коронавірусу їх почали активно замовляти різні комерційні організації, які прагнуть забезпечити чистоту, але головне – знову вселити в клієнтів впевненість у власній безпеці.

Так, у Сінгапурі, де робототехніка давно не новинка, аналогічні пристрої застосовуються в мережі торгових центрів Frasers Property, зазначає Rusbase. “УФ-роботи очищають приміщення вночі, аби забезпечити безпеку покупців і персоналу при відкритті торгових точок”, – пише видання.

І додає, що сінгапурський Northpoint City має намір першим замовити роботів Sunburst UV у компанії PBA Group. Планується, що пізніше такі ж пристрої з’являться ще в 13 організаціях по всьому місту.

Як зазначає Лоу Чі Ва, CEO Frasers Property Retail, компанії важливо забезпечити здоров’я та безпеку співробітників, орендарів і покупців у період пандемії COVID-19. “Використання AMR (автономних мобільних роботів) у торгових центрах дозволить підвищити безпеку співробітників і звільнити їх від виконання трудомістких завдань з прибирання”, – пояснює він.

До того ж, така робота є небезпечною для людини, бо ультрафіолет не можна використовувати, якщо в приміщенні хтось перебуває. А робот, який складається з декількох флуоресцентних ламп на рухомій базі, потребує тільки програмування маршруту – він самостійно очищує приміщення й автоматично перезаряджається після закінчення процесу.

Окрім роботів-прибиральників, розробляються й інші помічники у боротьбі з COVID-19. Так,
ізраїльський стартап Robotemi створив робота-помічника Temi, що оснащений термометром і тепловою камерою, і може діагностувати деякі симптоми захворювання.

Сотні лікарень, медичних центрів, будинків, де проживають люди похилого віку та корпоративних будівель в Азії активно його використовують.

Наразі в Китаї перш ніж увійти в офіс співробітник повинен виміряти температуру. Крім того робот оснащений раковиною, щоб люди могли помити руки. Temi зустрічає працівників біля вхідних дверей.

Ще з найрозповсюдженішого – роботизована доставка додому їжі, товарів чи ліків. Наприклад, китайський додаток Meituan Dianping використовував роботів для безконтактної доставки у Пекіні під час піку пандемії. “Цей робот здатний перевозити до 100 кг товарів. За один рейс він доставляв від трьох до п’яти замовлень людям, які залишилися вдома через карантин”, – пише видання.

Технології у поміч

Нещодавно два цифрових гіганти – Apple і Google оголосили про свою спільну розробку системи моніторингу поширення коронавірусу під назвою ExposureNotification.

Це своєрідний код, який вбудований у додатки, та відстежує реальні контакти користувача з іншими людьми. Працює так – за допомогою бездротового зв’язку система на коротких відстанях створює мережу контактів на підставі даних смартфонів, що знаходяться поблизу.

Тобто,  користувач, який отримав позитивний результат тесту на коронавірус, може через такий додаток поставити до відома про це владу, а потім передати їм зашифровану інформацію про тих, з ким він нещодавно контактував.

Розробники запевняють, що примусового стеження за людьми не буде, а система працюватиме тільки за згодою користувачів і збиратиме мінімум інформації.

Розробкою пристроїв з протиепідемічним функціоналом зайнялися й у Піднебесній. Наприклад, нещодавно китайська компанія Rokid презентувала свою останню розробку – смарт-окуляри T1, повідомляє Covidinnovations.

Гаджет створений у допомогу медикам і поліції для додаткового скринінгу на COVID-19. Це окуляри доповненої реальності, що здатні вимірювати температуру відразу у 200 осіб, які перебувають у полі видимості.

Окуляри визначають людей у навколишньому середовищі, відрізняючи їх, наприклад, від транспорту, собак або манекенів, а потім відстежують їх переміщення. “Коли людина наближається на дистанцію близько трьох метрів, окуляри дистанційно вимірюють температуру її тіла. Якщо вона підвищена, система повідомляє про це своєму користувачеві”, – пояснили у компанії.

Дехто з розробників вирішив не витрачати час на новинки, а пристосували свої розробки для боротьби з пандемією. Так, наприклад чотириногий робот Spot компанії Boston Dynamics, тепер патрулює парки в Сінгапурі, повідомляє CNN.

Робот контролюється дистанційно, він оснащений датчиками, які запобігають зіткненню з перешкодою або людьми. А за допомогою відеокамер, робот фіксує та оцінює кількість відвідувачів у парку. Якщо відстань між двома особами менша від рекомендованої соціальної дистанції, то робот приємним жіночим голосом рекомендує їм відійти один від одного трохи далі.

А от у Китаї для встановлення контролю над дотриманням карантину почали використовувати безпілотники, які оснащені гучномовцями та технологією тепло візуалізації.

З їх допомогою поліціянти можуть виявляти людей, які мають підвищену температуру, або ж під час порушення карантинної зони попереджати їх про це та вимагати повернутися до своїх домівок.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram