Новини
28 Листопада 2019
1 578

Секонд-хенд Vinted став першим “єдинорогом” Литви

Отримані кошти компанія планує направити на розширення своєї присутності в Європі та збільшення штату 

Литовський онлайн-рітейлер вінтажного одягу Vinted в черговому раунді інвестицій залучив €128 млн ($140 млн) і тепер оцінюється в понад $1 млрд, повідомляє Bloomberg з посиланням на заяву компанії.

Таким чином, компанія стала першим литовським “єдинорогом” серед технологічних компаній.

Раунд очолив американський інвестфонд Lightspeed Venture Partners, який раніше інвестував в Snapchat. Інші інвестори — фонди Sprints Capital (інвестував в банківський сервіс Revolut), Insight Venture Partners (Twitter) і Accel (Facebook, Spotify і Slack).

Всупереч стрімкому зростанню ринку, сервіс збитковий. У минулому році доходи зросли втричі, до €32,9 млн ($36,21 млн), але чистий збиток, як випливає з фінансової звітності Vinted, виріс в чотири рази, до €42 млн ($46,22 млн).

Тож, отримані кошти Vinted має намір направити на розширення своєї присутності в Європі, збільшення штату і кілька придбань.

Поки що компанія не заявляла про наміри провести IPO. “Ми на тій стадії, коли фінансове майбутнє компанії дуже непередбачуване. Ми нічого не виключаємо, але конкретних планів на наступні кілька років у нас немає”, — зазначив гендиректор компанії Томас Плантенга.

Заснували компанію у 2008 р. Мільда ​​Міткуте і Юнас Жанаускас. Починалося все з розпродажу їх власних речей, і до 2016 р. потенціал зростання було вичерпано.

Тоді засновники взяли в долю і поставили на чолі Томаса Плантенгу, який змінив бізнес-модель і різко наростив продажі шляхом максимального спрощення, підвищеної комісії для продавців і принципу “робити клієнта щасливим”.

За інформацією видання, зараз на маркетплейсі понад 20 млн учасників в 11 країнах, середня ціна товару — €15 ($16,5). Середній користувач продає дві речі в тиждень.

Три чверті клієнтів не продавали та не купували одяг секонд-хенд до того, як прийшли на платформу Vinted. “Соціальна стигма просто зникла”, — зазначив Плантенга.

Нагадаємо, британська Burberry і китайська інтернет-компанія Tencent оголосили про укладення ексклюзивного партнерства для просування цифрового маркетингу та продажів. Люксовий бренд за допомогою технологій інтернет-компанії планує залучити більше клієнтів у Китаї.

Також, польський ритейлер LPP Group, що керує брендами Reserved, Cropp, House, Mohito і Sinsay, заявив, що планує запустити в другій половині 2019 р. в Україні інтернет-магазин.

Як відомо, кількість замовлень українців на AliExpress за 10 місяців 2019 р. зросла на 70%. Це вивело Україну на 2 місце за темпами зростання на маркетплейсі.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram