Новини
14 Січня 2022
592

Ринок землі: За пів року в Україні продали менш як 0,4% усіх сільгоспземель

Середня ціна коливається на рівні близько 40 000 гривень за гектар

За перші пів року функціонування ринку землі в Україні було продано 0,375% усіх сільськогосподарських земель у державі, повідомляє пресслужба Київської школи економіки (КШЕ).

Зазначається, що найактивніша — Харківська область, де продано 1% загальної площі сільськогосподарської землі в обігу, далі Херсонська область — 0,7%. В аутсайдерах — Рівненська, Львівська та Івано-Франківська області, де продано лише 0,1% землі.

Згідно з даними, що вносяться під час реєстрації угод купівлі-продажу, середня ціна коливається на рівні близько 40 тис. грн за 1 га.

“Ціна земельної ділянки варіюється залежно від типу земельної ділянки та її розташування”, — зазначив експерт Центру досліджень продовольства та землекористування КШЕ Роман Нейтер.

У середньому за перше півріччя ринку землі в Україні укладалося близько 470 угод на день, а сукупна площа угідь, за якими укладено угоди, перевищує 150 тис. га.

“В абсолютних значеннях це суттєва сума, адже від 150 тис. га стартує площа земельних банків найбільших агрохолдингів країни. Відносно 155 тис. гектарів — це 0,375% від площі сільгоспземель в Україні. Вважається, що у країнах, де ринок стабільно розвивається, в обігу перебуває близько 1-1,5% землі щороку”, — прокоментува Нейтер.

За його прогнозом, якщо темпи зростання ринку землі збережуться, Україна зможе вийти на цільовий показник вже наступного року.

Структура угод від місяця до місяця вже стабільна: найбільше транзакцій проводиться із землями для ведення особистого селянського господарства (32,6 тис. угод).

При цьому дві третини із сукупної площі проданих земель — це товарна сільськогосподарська земля (102,4 тис. га).

Якщо порівняти з листопадом, обсяги ринку землі в останній місяць 2021 року зросли як за кількістю угод купівлі-продажу, так і площею землі в обігу приблизно на 30%.

У грудні вперше за 6 місяців від запуску ринку щоденна кількість угод перевищила тисячу, такі показники спостерігалися п’ять разів протягом місяця. Крім того, шість разів у грудні щоденна площа землі в обігу перевищувала 2,5 тис. га.

Експерт КШЕ зазначив, що абсолютний рекорд було зафіксовано 23 грудня — майже 1,2 тис. транзакцій і понад 3 тис. га проданих земель.

Як писали раніше Investory News, наступного, 2022 року в Україні продовжать працювати програми підтримки вітчизняних аграріїв, які діють цього року, такі як: часткова компенсація вартості сільськогосподарської техніки та обладнання, здешевлення кредитів для АПК, фінансова підтримка розвитку садівництва та виноградарства, субсидії для новостворених господарств тощо.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram