Новини
18 Листопада 2021
633

Держпідтримка аграріїв: Хто може розраховувати на допомогу наступного року

У міністерстві агрополітики розповіли про чинні програми підтримки та плани на наступний рік

Наступного, 2022 року в Україні продовжать працювати програми підтримки вітчизняних аграріїв, які діють цього року, такі як: часткова компенсація вартості сільськогосподарської техніки та обладнання, здешевлення кредитів для АПК, фінансова підтримка розвитку садівництва та виноградарства, субсидії для новостворених господарств тощо, повідомляє УНІАН з посиланням на виступ першого заступника міністра агрополітики України Тараса Висоцького під час Всеукраїнського фермерського форуму.

“Одна з найбільш масштабних програм держпідтримки, яка підтримує не лише українських аграріїв, а й вітчизняних виробників сільгосп техніки, — це часткова компенсація вартості цієї техніки обсягом 25%”, — розповів Висоцький.

Чинна програма, що реалізується разом із банківськими установами, — здешевлення кредитів. Як пояснює заступник міністра, це компенсація відсоткової ставки обсягом 1,5 облікової ставки НБУ (на сьогодні це близько 13%).

Також існує програма, яка передбачає підтримку садівників та виноградарів. “Ми системно підтримуємо цей напрямок. Підтримка полягає у компенсації до 80% вартості саджанців, також компенсується до 50% вартості інфраструктурного будівництва та до 30% — придбання спецтехніки”, — сказав Висоцький.

Також він повідомив, що передбачається виплата субсидії для новостворених фермерських господарств, які працюватимуть на землі. Розмір субсидії становить 5 тис. грн за 1 га, але не більше 100 тис. грн на одне господарство. Для підприємств, які готові займатися вирощуванням корів, передбачається дотація обсягом у 10 тис. грн на одну голову, але не більше 300 тис. грн на господарство.

“З нового року планується запуск нової програми, яка передбачає надання 10-річних безвідсоткових кредитів до 1 млн грн для сімейних фермерських господарств для купівлі землі, якщо є така необхідність, але ці кошти можна використовувати на інші цілі”, — зазначив Висоцький.

За його словами, з цього року запрацював новий напрямок підтримки для тваринництва. Це спеціальна дотація розміром 1 тис. грн на одну голову вівцематки, ярки, козематки. А також виплата за приріст поголів’я корів власного відтворення — до 30 тис. грн, що стимулюватиме підприємства займатися внутрішньою селекцією та оновлюватиме стадо якісним поголів’ям.

Також держава підтримує аграріїв, які займаються вирощуванням нішевих культур. Як повідомив заступник міністра, існує програма виплати 5 тис. грн за 1 га, але не більше ніж за 300 га для тих, хто вирощує гречку. До цієї програми планують додати виплати за вирощування таких культур, як сорго, овес, просо, жито, цукрові буряки.

Оскільки дедалі частіше врожаї страждають від посухи, то виникла потреба зрошення земель. Держава готова підтримувати аграріїв, які користуватимуться меліорованими землями, і компенсуватиме ним до 25% вартості витрат, підкреслив Висоцький.

Також серед ідей на майбутнє, за словами чиновника, є продовження підтримки розвитку тваринництва, збільшення площ для садівництва, що насамперед дозволить збільшити кількість робочих місць і розвивати органічне виробництво.

Нагадаємо, Верховна Рада України схвалила у другому читанні та цілому законопроєкт “Про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарств”.

Як писали раніше Investory News, експорт агропродовольчої продукції у січні-вересні 2021 року становив $18,2 млрд, що на $2,6 млрд або майже на 17% перевищило відповідний показник 9 місяців 2020 року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram