Новини
20 Січня 2022
608

Регулятор: Україна тимчасово втратила доступ до зовнішніх ринків капіталу

За словами представників Нацбанку після деескалації дохідності зрівняються

Україна тимчасово втратила доступ до зовнішніх ринків капіталу через стресові рівні ставок, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на директора департаменту відкритих ринків Національного банку України (НБУ) Олексія Лупіна.

“Геополітика призвела до зростання “пені за ризик” для України та на зовнішніх ринках, і на внутрішніх. Причому на зовнішніх ринках дохідність українських ОВДП сягнула стресових рівнів, двозначних, і, на жаль, тимчасово Україна втратила доступ до зовнішніх ринків капіталу”, — пояснив він.

І додав — внутрішній ринок краще пережив відповідні події, зокрема, якщо порівнювати з березнем-2020, де пікові показники процентної ставки на вторинному ринку ОВДП на рівні 20-25%, то 19 січня пікові ставки тут становили 16-17%.

“Раціональному інвестору наразі вигідніше купувати папери на вторинному ринку. Проте це тимчасове явище, і після деескалації дохідності на ринках зрівняються, і Мінфін зможе залучати гривню на аукціонах”, — зазначив він.

Курс єврооблігацій України, який стабілізувався 18 січня після трьох днів сильного падіння, у середу, 19 січня, зріс на 2,5-5,2% на новинах про підтримку України та м’якші заяви з РФ.

Зокрема, прибутковість до погашення найбільш “коротких” паперів із погашенням у вересні цього року знизилася з 23,5% до 19,1%, а паперів із погашенням 2023 року — з 16,1% до 13% річних. У вівторок, 18 січня, прибутковість найкоротших євробондів сягала 26,5%.

Нагадаємо, у четвер, 20 січня, Національний банк України підвищив облікову ставку до 10% річних. Регулятор прогнозує — 2022 року інфляція сповільниться, але повернеться до цілі 5% лише 2023-го.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram